Slovenija
18 ogledov

Poostren nadzor na meji

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Dogajanje na mejah držav EU pozorno spremlja tudi slovenska policija, ki bo na mejah okrepljeno izvajala nadzor in natančno pregledovala pogoje za vstop pri osebah z dovoljenjem za začasno prebivanje.
Italija in EU si morata prizadevati, da se osebe, ki niso zaprosile za mednarodno zaščito, čimprej vrne v državo izvora, pravijo na Generalni policijski upravi.

Situacija v Severni Afriki in južnem Sredozemlju Slovence navdaja s strahom, da bi iz Italije v Slovenijo prišla množica beguncev. O problematični temi se je prejšnji teden pogovarjal tudi Svet ministrov za notranje zadeve EU v Luksemburgu. Sprejeli so sklepe o potrebnih kratkoročnih ter tudi srednjeročnih in dolgoročnih ukrepih za stabilizacijo razmer v Južnem  Sredozemlju. Podprli so različne oblike pomoči v regiji tako s strani  držav članic EU, kot tudi mednarodnih nevladnih organizacij.
Poudarili pa so tudi pomen učinkovitega nadzora zunanjih meja tako s strani tretjih  držav kot tudi držav EU.

Dogajanje na zunanjih mejah držav EU (predvsem Italije) zaradi povečanega  prihoda nezakonitih priseljencev pozorno spremlja tudi slovenska policija. "Niti na notranjih mejah niti na zunanji meji Republike Slovenije policija (še) ni zaznala povečanega priliva migrantov iz severnoafriških držav,"  
so za zurnal24.si povedali na Generalni policijski postaji(GPU).

Bodo pa slovenski  policisti "okrepljeno izvajali nadzor na meji v skladu s schengenskim zakonikom in natančno pregledovali pogoje za vstop pri osebah z dovoljenjem za začasno prebivanje. V primeru ugotovljenih pomanjkljivosti oziroma nedoslednosti bomo tujce vrnili v Italijo. Če takojšnje vračanje v Italijo ne bo mogoče, bodo tujci nastanjeni v Center za tujce," poudarjajo na GPU.

Prostora za okrog 400 ljudi

Slovenija pa se prirpavlja tudi za primer, če bi EU sprejela odločitev o obveznem sprejemu beguncev. Zato je bila ustanovljena medresorska delovna skupina, ki proučuje možnosti nastanitve. Trenutno bi lahko v obstoječe domove za begunce in azil v Sloveniji nastanili okrog 400 beguncev.

Ministrstvo za notranje zadeve in policija imata sicer za begunce na voljo štiri objekte. V Azilni dom na Viču, ki je namenjen prosilcem za mednarodno zaščito, lahko nastanijo do 230 ljudi. Trenutno je v domu nastanjenih 75 prosilcev za mednarodno zaščito.
Poleg azilnega doma imajo tudi dve integracijski hiši, in sicer v Ljubljani (za 15 ljudi) in Mariboru (za 45 ljudi), ki sta namenjeni nastanitvi oseb, ki jim je v Republiki Sloveniji priznana mednarodna zaščita. Trenutno so v integracijski hiši v Ljubljani nastanjene tri osebe, 13 pa jih je nastanjenih v Mariboru. 230 ljudi pa lahko policija nastani  v centru za tujce v policiji, kjer je trenutno zasedenih 25 mest.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.