Slovenija
21 ogledov

Poostreno glede varnostnih pasov

Varnostni pas Shutterstock
Prometni policisti bodo po napovedih notranjega ministrstva po Sloveniji ves teden izvajali nadzor nad uporabo varnostnih pasov. V primeru kršitev lahko izrečejo kazen v višini 120 evrov.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti med vožnjo v motornem vozilu pripete osebe na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi. Otroci do 150 centimetrov pa morajo biti ustrezno zavarovani v otroških varnostnih sedežih.

Javna agencija RS za varnost prometa ugotavlja, da varnostni pas dejansko zmanjšuje posledice prometnih nesreč. Statistike kažejo, da bi ob dosledni uporabi lahko zmanjšali število umrlih potnikov v vozilih za 50 odstotkov.

Do kršitev zakona najpogosteje prihaja pri odraslih potnikih na zadnjih sedežih v osebnih avtomobilih ter pri potnikih v kombijih in avtobusih.

"Da se pripnemo, je potrebnih samo nekaj sekund," pravi Bojan Kos s kranjske policije in nadaljuje, da v nasprotnem primeru ogrožamo svojo  lastno  varnost,  potnik, zlasti na zadnjih sedežih, pa tudi varnost ostalih. 

Strokovnjaki  so  ugotovili,  da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih  40 odstotkov  manj  žrtev,  če  bi  vsi uporabljali varnostne pasove. Namreč, če pride do nesreče, so sile, ki delujejo na telo, prevelike, da bi se  obdržali  na  sedežu,  zato  praktično vedno pride do poškodb – tudi pri manjših  hitrostih. "Pri  trku vozila, ki vozi s hitrostjo samo 30 km/h, je udarec  na  naše telo enak padcu z višine 3 metrov, pri hitrosti 50 km/h pa je  sila  enaka  10-metrskemu padcu v globino. Pri večjih hitrostih ta sila skokovito  narašča  in  je pri hitrosti 100 km/h že enaka padcu z višine 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost za hude poškodbe," še opozarja Kos s kranjske policije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.