Slovenija
555 ogledov

Pop TV in Kanal A plačljiva?

pop Anže Petkovšek
Pro plus želi od kabelskih operaterjev izsiliti, da bi plačevali za Pop TV in Kanal A.

Kabelski operaterji imajo pogodbo za prenos programov Pop TV in Kanal A sklenjeno za nedoločen čas, programa pa se ne zaračunavata, saj sta brezplačno na voljo tudi prek sobne antene. Plačujejo pa kabelski operaterji za Kino, Brio in Oto. 

Manever, ki so si ga zdaj zamislili na komercialni televiziji, je, da bi sklenili pogodbo za vseh pet programov skupaj, ob tem pa bi se cena podvojila. 

Če obvelja Popova, bo treba zvišati naročnino

"Ob ceni, ki jo predlagajo, bi morali zvišati naročnino in to prevaliti na uporabnike, sicer bi delali izgubo," pa nam je povedal poznavalec. "Če bi sprejeli predlog Pop TV, bi za njihove programe plačevali več kot za paket športnih programov, ki so najdražji in so praviloma vedno v razširjeni, torej dražji programski shemi. Športni programi so desetkrat dražji kot drugi programi. National Geographic je na primer zelo drag program, pa je štirikrat cenejši od športnih programov," je še dodal. 

Sekretar uprave Združenja kabelskih operaterjev Slovenije Slavko Korenič nam je potrdil le, da so od Pro plusa dobili ponudbo, zadeve pa ni želel komentirati in nam je več informacij obljubil konec marca. V Telemachu zadeve, dokler potekajo pogajanja, niso želeli komentirati. 

Pogajanja s kabelskimi operaterji po naših informacijah potekajo že eno leto in pol, prišli pa niso še nikamor, čeprav je bila pogodba konec lanskega leta na pogajanjih menda že usklajena, a je nato Pro plus sporočil, da za njih ni sprejemljiva. Po neuradnih informacijah so na Pro plusu od lastnikov dobili navodilo, koliko morajo iztržiti od kabelskih operaterjev, in od tega ne smejo odstopiti. 

Bodo že marca izklopili Kino, Brio in Oto? 

Televizija in daljinec | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Pogodbe za Kino, Brio in Oto se iztečejo čez nekaj mesecev in če ne bo prišlo do dogovora o krovni pogodbi ali podaljšanja pogodbe za te tri programe pod obstoječimi pogoji, bodo morali kabelski operaterji te tri programe izklopiti. Zanje Pro plus zdaj v nekaj mesecih po grobih ocenah dobi milijon evrov. 

Programi Kino, Brio in Oto so ostanki propadlega poskusa Pro Plusa s plačljivim paketom Pop non stop, v začetku pa so bili to programi brez reklam. 

Pro plus: saj že zdaj plačujejo

"Kabelski operaterji že skoraj dve leti plačujejo nadomestilo za distribucijo POP TV in Kanal A programa, in sicer za programa v HD kvaliteti in nekatere dodatne storitve v povezavi s programoma. Znesek je pogodbena skrivnost in ga ne razkrivamo. Programa POP TV in Kanala A v HD kvaliteti ni možno spremljati prek antene," je vse, kar so na naša vprašanja odgovorili na Pro plusu. 

Doplačilo za HD programe in časovni zamik ponavadi pomeni le nekaj odstotkov cene, ki jo sicer plačujejo za program, opozarja poznavalec, tukaj pa bi se cena podvojila. 

Koliko programa sploh je v HD tehniki?

Plačevanje za programe, ki jih ni v zraku, za kabelske operaterje menda sploh ni sporno. "Satelitske programe plačujemo, ker so zaklenjeni in jih ni mogoče dobiti zastonj, tudi za Brio in Oto plačujemo, čeprav imajo ogromno reklam. HD tehnologije ni v zraku, zato smo za to morda pripravljeni tudi kaj plačati, čeprav resnici na ljubo, koliko programa Pop TV je v resnici visoko ločljivega, četrtina? 24 ur in njihova produkcija sta HD, stari filmi in serije pa ne morejo biti," nam je neuradno povedal vir iz vrst kabelskih operaterjev in dodal, da ima Pro plus v resnici več stroškov z oddajanjem v standardni kakovosti, saj produkcija poteka v HD tehniki in mora posnetke za oddajanje prek zraka pretvoriti v slabšo kakovost.

Čeprav sta programa Pop TV in Kanal A brezplačna, kabelski operaterji že zdaj plačujejo za optično povezavo od studia do svojih glavnih postaj. Zaradi kakovosti so namreč dogovorjeni, da signal zajemajo v studiu, strošek zakupa vodov pa bremeni kabelske operaterje.  

Skrajni scenariji slabi za vse 

Če bi prišlo do skrajne zaostritve, bi lahko Pro plus prekinil pogodbo za prenos Pop TV in Kanala A, ki je sicer sklenjena za nedoločen čas, sledil bi umik iz programskih shem, na škodi pa bi bili vsi: Pro plusu bi drastično padla gledanost, kabelskim operaterjem bi grozile pritožbe uporabnikov, gledalci pa ne bi mogli spremljati programov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 75
  • zdrej 09:35 08.november 2016.

    Lej operaterji bodo umestili POP-TV in kanal A v dražje sheme, čemur bo sledil padec gledanosti, sicer mogoče enako ali večje plačilo, vendar bodo reklame težje pridobivali.

  • zdrej 09:33 08.november 2016.

    Fritolin pozablaš na sazase in podobna sranja, ki poberejo denar od slovenskih proizvajalcev signalov od posrednikov signala in od nekaterih končnih uporabnikov. Potem so tu stroški z omrežjem, pa avtorske pravice tujim programom. Pojdi v tujino pogleda kake so cene ...prikaži več internetnega priključka po EU in america , pa ne boš več toliko kvasil.Moti me, da razni pop-tvji in telemachi hočejo poleg ogromno reklam še služit s prodajo signala/programa. Me ne čudi, če bi se operaterji družno zmenili in ignorirali ta poskus zaračunavanja.

  • Milan Novak 13:05 10.marec 2016.

    Vsi operaterji bi morali umaknit POP tv in A kanal iz programske sheme ,ker tega sranja tako skoraj nobeden ne gleda !!!