Slovenija
6 ogledov

Popestrite si pomlad na delavnici urbanega vrtnarjenja

Simobil vrtičkanje Si.mobil
30. aprila se na ljubljansko tržnico vrača Si.mobilova sobotna stalnica, ki je marca minila v duhu dobrega počutja. Tokrat pa se boste lahko preizkusili v gojenju rastlinic na delavnici urbanega vrtnarjenja pod vodstvom znanih vrtnark Metke T. Gomboc in Tine Ternjak ter Neli Štrukelj in Tilna Uleta, ki pod znamko Florideja ustvarjata raznolike stenske žepke iz filca.

Dogodek bo sklenil mesec urbanega vrtnarjenja na odljudi.si, kamor so uporabniki skupaj z ambasadorji prispevali kopico uporabnih nasvetov za vrtnarnjenje na balkonu, terasi ali zelenici. Odvil se bo v sklopu celoletnega projekta, v okviru katerega je vsak mesec posvečen drugi temi. 

Osnovna tema tokratne stalnice bo presajanje, saj ima vsaka sadika drugačne “zahteve”. Sezoni primerno se bosta sadila dišeča bazilika in sočen češnjev paradižnik, s katerimi boste lahko popestrili svoj balkon ali teraso, saj boste sadike lahko odnesli kar domov. Metka in Tina bosta mlajšim obiskovalcem pokazali, kako iz substrata, gline in semen ustvariti preproste semenske bombice, ki se bodo v ugodnih razmerah razbohotile v čudovite mini nasade.

Kako vrt ustvariti kar na steni, pa nam bosta pokazala Neli in Tilen, ki bosta demonstrirala postopek za pravilno presajanje v žepke iz filca, ki bodo tvorili očarljiv vertikalni vrt. Na delavnici ne bo manjkalo tudi okusnih dobrot – naučili se bomo kako iz domače zasaditve pripraviti okusne rjavčke, ki jih boste lahko poizkusili kar na licu mesta.

Ambasadorji bodo tekom dopoldneva z veseljem delili vse vrste nasvetov za urbano vrtnarjenje, zato vas vabijo, da tja poleg svojega navdušenja prinesete tudi morebitna vprašanja in dileme, s katerimi se soočate pri gojenju domače zasaditve. Verjamejo, da je nova znanja najbolje preizkusiti v praksi, zato naj vas ne bo strah zavihati rokave. V soboto med 10. in 14. uro  torej obiščite tržnico in si ustvarite zalogo nasvetov za urbano vrtnarjenje!

Imaš tudi ti nasvet na temo urbanega vrtnarjenja? Deli ga na odljudi.si in sodeluj v nagradni igri!