Slovenija
16 ogledov

Popis divjih odlagališč je nujen!

(Foto: Anže Petovšek) Žurnal24 main
Ekologi brez meja pripravljajo nov projekt Popis divjih odlagališč 2011. Ocenjujejo, da jih je v Sloveniji od 30 do 40 tisoč, popisanih je le tretjina.

"Izkušnje iz tujine kažejo, da le sistematični pristop k reševanju problematike divjih odlagališč res nosi rezultate, za kar pa seveda potrebujemo dobro podlago in to bi bil prav popis divjih odlagališč. Tega bi po zakonu sicer morala imeti vsaka občina, a je to zelo drago, in tu lahko na pomoč priskočimo prostovoljci," je za zurnal24.si pojasnil Janez Matos, vodja akcije Popis divjih odlagališč 2011 pri društvu Ekologi brez meja.

V društvu ocenjujejo, da je v Sloveniji od 30 do 40 tisoč divjih odlagališč, doslej je v registru popisanih le tretjina. Zato je namen tokratne akcije dvojen: "En cilj je, da odkrijemo čimveč divjih odlagališč, drugi pa, da na vseh že v register vpisanih odlagališčih preverimo, kaj se z njimi dogaja, torej ali so očiščena ali pa so morda tam novi odpadki," še doda Matos.

"Potrebujemo prostovoljce!"
Matos poziva prostovoljce oziroma občane, da lahko že zdaj sami na spletni strani  www.ocistimo.si prijavijo divja odlagališča, tako novoodkrita kot tudi tista, ki jih poznajo od prej, "organiziran pregled vseh prijavljenih odlagališč pa bo predvidoma v sredini marca".

Kljub nadvse uspešni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, kjer se je združilo 270 tisoč ljudi, se v društvu zavedajo, da prostovoljne čistilne akcije problematike divjih odlagališč ne morejo trajno rešiti. "Tudi če bi akcijo ponavljali, bi problem ostajal. Odpadki se vedno znova kopičijo. Moramo začeti delati na tem, da do nelegalnega odlaganja sploh ne bi prihajalo. S tem namenom je med aprilsko akcijo nastal prvi vseslovenski register divjih odlagališč," še pravijo v društvu Ekologi brez meja.

Pred aprilom 2010 namreč večina slovenskih občin ni imela popisanih divjih odlagališč na svojem območju, zato tudi ni bilo mogoče pripraviti načrta za spopad z nezakonitim odlaganjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.