Slovenija
17 ogledov

Poplave niso izključene, sneg bo ostal nekaj dni

Dež Shutterstock
V noči s srede na četrtek bo Slovenijo zajela izrazita hladna fronta, ob tem bo nad severnim Sredozemljem nastalo tudi ciklonsko območje.

Že pred prihodom hladne fronte bodo v sredo, 12. 9. 2012, popoldne in zvečer po Sloveniji nastajale nevihte, lahko tudi z močnejšimi nalivi. Od srede zvečer do četrtka zjutraj bo v večjem delu države v približno 12 urah padlo od 50 do 100 mm padavin, opozarja Arso. "V večjem delu države bo padlo od 50 do 100 mm padavin v 12 urah. Predvsem meteorne vode so lahko problem, zaradi neočiščenih kanalov, hkrati pa bodo težave povzročale tudi reke s hudourniki," nam je dejal dežurni meteorolog.

Sneg bo ostal nekaj dni

Meja sneženja se bo ponoči spustila do okoli 1.100 m nad morjem. V visokogorju bo do četrtka zjutraj lahko zapadlo od 25 do 50 cm snega. "Odvisno je, koliko snega bo zapadlo. Nad 2.500 metrov naj bi ga zapadlo tudi do pol metra. Po vsej verjetnosti bodo vsi pohodi na Triglav zelo problematični; nad 2.000 metrov bo sneg obležal nekaj dni, nad 2.500 pa tja do enega tedna."

Na Primorskem veter

Ob prehodu fronte v prvem delu noči bo lahko ob obali zapihal močan veter severnih smeri, ki se bo sredi noči obrnil v burjo. Burja z najmočnejšimi sunki od 90 do 120 km na uro bo na Primorskem pihala do četrtka dopoldne, nato pa bo nekoliko oslabela, opozarja Arso.

Reke bodo narasle

Danes popoldan in v noči na četrtek bodo reke v večjem delu države pričele naraščati. Naraščanje rek bo hitro in izdatno zlasti v zahodni, jugozahodni, južni in osrednji Sloveniji. Ponoči in v četrtek zjutraj bodo reke zlasti na območjih Zasavja, Posavja in Posotelja, v porečju Krke, Kolpe in Reke dosegle velike letne pretoke, ponekod lahko presežejo opozorile vrednosti. Reke drugod po Sloveniji bodo dosegle velike letne pretoke. Ob močnejših lokalnih nalivih lahko narastejo tudi manjši vodotoki.

Plimovanje morja bo danes ponoči povišano. Med 19. in 21. uro lahko morje poplavi nižje dele obale, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.