Slovenija
14 ogledov

Poplavljencem 1,1 milijona

Upravičenci bodo dobili od 250 do pet tisoč evrov pomoči. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Rok. Upravičenci bodo morali za pomoč zaprositi v naslednjih dveh mesecih.

Mestni svetniki bodo v ponedeljek na izredni seji obravnavali odlok o dodelitvi 1,1 milijona evrov upravičencem, ki so utrpeli škodo v poplavah lanskega septembra. Za finančno pomoč bodo morali zaprositi v 60 dneh po uveljavitvi odloka. Denar bodo dobili le tisti, ki imajo stalno bivališče v Mestni občini Ljubljana (MOL), ki ne živijo v črnih gradnjah in ki so prijavili škodo, ta pa je bila ocenjena z aplikacijo za vrednotenje škode v primerih naravnih nesreč AJDA.

Denar iz rezerv
Postopek. MOL bo 1,1 milijona evrov zagotovila iz sklada proračunske rezerve. Ker znesek presega 300 tisoč evrov, mora župan dobiti soglasje mestnega sveta.

Vrnili bodo 30 odstotkov
Upravičenci bodo dobili 250 evrov pomoči, če je bila škoda po aplikaciji AJDA ocenjena na manj kot 835 evrov. Če je bila ta večja, bodo dobili 30 odstotkov ocenjene škode, vendar največ pet tisoč evrov na stanovanje ali enostanovanjsko stavbo.

Na MOL so se za finančno pomoč odločili, ker v Ljubljani niti deset odstotkov stanovanjskih objektov ni bilo zavarovanih za primer naravne nesreče. To pa pomeni, da kar 90 odstotkov poplavljencev ni upravičenih do pomoči države.

Robert Kus, načelnik oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo, predlaga, da se odlok zaradi odpravljanja posledic poplav sprejme po hitrem postopku. Odgovor na vprašanje, zakaj odlok predlagajo šele sedem mesecev po poplavah, še čakamo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.