Slovenija
19 ogledov

Poplavljene površine bodo še večje

Opozorilo poplave Arso
Razlivanja danes zlasti v Pomurju in Podravju. Poplavljata Ljubljanica in Krka. Zaradi poplavljenega cestišča popolna zapora na cesti Zameško - Kostanjevica na Krki pri Malencah.

"Zlasti v ravninskem svetu Pomurja in Podravja so še razlivanja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov. Reke na tem območju Ledava, Ščavnica, Velika Krka, Pesnica upadajo," so v opozorilu zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).  Poplavljene površine se bodo prehodno začele zmanjševati, vendar se bodo v torek in sredo zaradi novih padavin predvidoma spet povečale.

Poplavljata Ljubljanica na Ljubljanskem barju in Krka v spodnjem toku na območjih pogostih poplav, vendar pa bosta reki začeli danes začeli postopoma upadati.

Danes in v torek se bodo poplavljene površine ob rekah še ohranjale, v prihodnjih dneh pa se bodo pričele postopno zmanjševati. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še ohranjale.

Mokre ceste

"Ceste po državi so mokre, v višje ležečih predelih priporočamo zimsko opremo," pa opozarjajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste (PiC). Zaradi poplavljenega cestišča pa je popolna zapora na cesti Zameško - Kostanjevica na Krki pri Malencah.

Gasilci črpali vodo

Praktično po vsej Sloveniji, še posebej pa v Pomurju in Podravju, so gasilci črpali vodo iz poplavljenih kleti stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov že v nedeljo. Ponekod so objekte zavarovali s protipoplavnimi vrečami s peskom oz. z njimi oskrbeli prebivalce.

Okoli 15. ure je v bližini naselja Cikava v občini Grosuplje v vodi obtičalo vozilo. S pomočjo gasilcev so ga potegnili iz vode.

Že včeraj pa je pred poldnevom v poplavljenem podvozu na Ptuju ravno tako obtičalo osebno vozilo. Gasilci so iz njega rešili štiri osebe ter iz vode potegnili tudi avto.

Več zemeljskih plazov

Zaradi razmočenosti terena se je sprožilo več zemeljskih plazov. Danes zjutraj se je v naselju Panovci v občini Gornji Petrovci sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo in električni drog. Po ogledu so pristojni sklenili, da bodo s sanacijo začeli v torek.

V naselju Ilovci v občini Ljutomer je dopoldne zemeljski plaz poškodoval cestišče v dolžini 10 metrov, potrebna bo polovična zapora cestišča. O več zemeljskih plazovih danes poročajo tudi iz okolice Maribora.

Zaradi razmočenosti terena so se na več cestnih odsekov že v nedeljo usuli zemeljski plazov. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so plazovi zasuli ceste Kalce-Veliki Trn v občini Krško, Klek-Partizanski vrh v občini Trbovlje ter Podvelka-Ribnica na Pohorju.

V kraju Lokovici v občini Šoštanj zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo, vendar trenutne neposredne nevarnosti za objekt ni.

Zemeljski plaz, ki se je sprožil v naselju Tolsti vrh v občini Ravne na Koroškem, je na površini okoli 2500 kvadratnih metrov delno zasul dovozno cesto do stanovanjskega objekta. Plazenje zemlje so opazili tudi v bližini ene od hiš v Sečovljah.

Na cesto Sveti Križ-Orehovec v občini Brežice pa so morali postaviti popolno zaporo, ker so se nanjo podrla drevesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.