Slovenija
43376 ogledov

Popoldan možne supercelične nevihte z debelo točo in sunki vetra

Nevihtni oblaki
Plohe ponekod že dopoldan. Kje je največja nevarnost neviht s točo in vetrom?

Vremenoslovci za danes napovedujejo povečini sončno vreme. "Dopoldne bo na Primorskem možna kakšna ploha ali nevihta, nato bodo predvsem popoldne in zvečer nastale posamezne nevihte," pišejo pri Agenciji za okolje. "Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 31, na severozahodu okoli 25 stopinj Celzija."

Vremenski portal Neurje.si piše, da so popoldan in zvečer predvsem v severovzhodni Sloveniji možne močnejše, lahko tudi supercelične nevihte s točo, nalivi in močnejšimi sunki vetra. "Ob ugodnem razvoju nevihte lahko toča lokalno doseže debelino okrog pet centimetrov," pišejo pri Neurje.si. "Kakšna močnejša nevihta bo možna tudi drugod po državi, predvsem v osrednji Sloveniji."

Jutri bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma nevihte. "Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 21 do 27 stopinj Celzija," pravijo pri Arsu. 

V noči na četrtek bo ponekod še deževalo, dež bo zjutraj ali dopoldne večinoma povsod ponehal. "Čez dan se bo oblačnost trgala, v notranjosti Slovenije bo možna še kakšna ploha," pišejo pri Arsu. "Na Primorskem bo pihala šibka burja. Nekoliko hladneje bo. V petek bo suho vreme."

Petek in sobota stabilno in hladneje

V petek in soboto bodo naši kraji pod vplivom šibkega območja visokega zračnega tlaka. "V nedeljo nad bo doseglo majhno višinsko jedro hladnega zraka," navajajo pri Arsu. "Ker naj bi bil ta proces majhen, je napoved točne poti tega odcepljenega jedra še razmeroma nezanesljiva. Od torka dalje bomo predvidoma v območju visokega zračnega tlaka, zračna masa bo bolj stabilna."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V nedeljo spet plohe in nevihte

V petek in soboto bo tako po napovedih Agencije suho in bolj sončno ter toplejše vreme. V nedeljo bodo popoldne nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo možne še v ponedeljek, v torek in sredo pa spet kaže na bolj stabilno vreme.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Irena Holc 13:29 12.junij 2018.

    Ko pa je v petek dobesedno stolko vse tukaj v Prlekiji pa niti besede o tem. Če že opozarjate ljudi na možnost toče, pišite tudi posledice.

  • Lavdan 11:31 12.junij 2018.

    Same grožnje, saj bodo ljudje začeli bežati v zaklonišča. Najbrž računate, da bodo ljudje veseli, če se ne bodo uresničile in bodo samo mokri.

  • matermila 11:21 12.junij 2018.

    Zakaj plčujemo ARSO,če pa amaterji napovedujejo vreme dosti bolj točno,kot drago plačani "strokovnjaki",ki bolj spominjajo na mešalce megle,kot na vremenoslovce.