Slovenija
528 ogledov

Popoln kaos v Japtiju

Peter Ješovnik je vsak mesec telefoniral več, kot bi smel, vendar tega ni nikoli Žurnal24 main
V Javni agenciji za podjetništvo in tuje investicije so v enem letu potegnili kar 53 spornih potez, razkriva revizija. Direktor Peter Ješovnik je prejšnji teden odšel sam.
Revizija Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (Japti) razkriva katastrofalno stanje, posebno na področju zaposlovanja. Celotno poročilo o izredni reviziji lahko preberete na tej povezavi .

 

Normalizacija mer

Enodnevnica. Edino merilo za izdelavo brošure Phoenix v Brežicah je bila izdelava v enem dnevu. Zahteval jo je minister Vizjak, ki je iz Brežic.
PR. Februarja so zaposlili osebo za odnose z mediji, pozneje pa sklenili še pogodbo s podjetjem Vitoma PR. O drugih ponudbah ni dokumentov, prav tako ne obstaja strategija komuniciranja, ki je bila tudi predmet pogodbe.
Pravnik. Čeprav imajo zaposlenega pravnika, so za slabih sedem tisoč evrov sistematizacijo delovnih mest oddali dvema podjetjema.
Avtomobilizem. Na celjski sejem so se štirje odpeljali s tremi avtomobili.

V Japtiju so izkoriščali zaposlovanje za določen čas – kandidate brez izkušenj so zaposlili, jim nato prek prerazporejanja dvignili plače, ko so kandidati imeli dovolj izkušenj, pa so jih zaposlili za nedoločen čas.

Zakaj je bila med 65 kandidati za pripravnico izbrana Anja Erjavec, ni razloženo, pozabili pa so ji, tako kot vsem pripravnikom, za šest razredov znižati plačo. V začetku leta so jo znova zaposlili na delovno mesto, kjer se zahteva 43 mesecev delovnih izkušenj. Imela jih je le 12. Dvanajst dni po zagovoru diplome so na delovno mesto, za katero se zahteva pet let delovnih izkušenj, zaposlili Snežano Džidič. Še preden so se iztekla nadomeščanja, so jih prerazporedili na bolje plačana delovna mesta, kar bi lahko pomenilo, da se z nadomeščanji izogibajo pravilom o napredovanju.

V devetih mesecih deset razredov
Urška Trobej je, ko je prešla z enega na drugo nadomeščanje, v slabih devetih mesecih napredovala kar za deset plačnih razredov. Tatjana Dokl pa je v osmih mesecih iz 39. razreda in službe za določen čas napredovala v 46. plačilni razred in dobila službo za nedoločen čas.

Boštjan Lovka je dobil plačni količnik devet, čeprav so imeli vsi drugi sekretarji količnik 6,8, Simoni Novak pa je minister za gospodarstvo Andrej Vizjak – še preden je prvič prišla v službo – za pet razredov zvišal plačo. To bi po mnenju revizorjev lahko pomenilo, da je bil razpis napisan prav zanjo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.