Slovenija
5 ogledov

Popoln pregled 2.500 let stare mumije

Mumijo 28-letne Egipčanke Tahemaa iz Luksorja so pregledali v londonskem centru Žurnal24 main
2.500 let stara mumija je prišla v roke znanstvenikov, ki poskušajo s pomočjo računalniške tomografije odkriti njene skrivnosti.

Znanstveniki upajo, da jim bo s popolnim pregledom mumificiranega telesa Taheme iz Luksorja uspelo priti do pomembnih dognanj, med katerimi se skriva tudi odgovor, kako je Tahemaa umrla.

Tahemaa mumificirana z možgani
Najbolj nenavadno dejstvo, ki so ga odkrili pri tej mumiji, je to, da so ji pri mumificiranju možgane pustili v lobanji. "Prvič v življenju imam tako staro pacientko!  Trenutek resnice je bil, ko smo dojeli, da pregledujemo človeško bitje, ki je staro 2.500 let. Pregledali smo jo na enak način, kot pregledujemo živega človeka. Pri njej pa smo imeli mnogo manj problemov, saj se ne premika," je povedala predavateljica radiografije pri univerzi City v Londonu Jayne Morgan.

Diagnostika z računalniško tomografijo poteka z meritvijo absorpcije rentgenskih žarkov, računalnik pa na osnovi dobljenih podatkov ustvari slike telesa v visoki ločljivosti. Znanstveniki so tako odkrili, da je Tahemi nekdo po smrti zlomil stegnenico.

Razen tega, da je imela slabe zobe zaradi trdega kruha, ki ga je jedla, so dobljene slike pokazale, da je bila v času smrti Tahemaa v dobrem zdravstvenem stanju.

Naprava za računalniško tomografijo sicer stane 714 tisoč evrov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.