Slovenija
6561 ogledov

Popolna prepoved pirotehnike ni možna, to je razlog

Petarda
SDS za omejitev pirotehnike, SD in Levica za popolno prepoved.

Poslanci parlamentarnega odbora za notranjo politiko niso podprli predloga spremembe zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki so ga predlagali v SDS. Predlagali so omejitev uporabe pirotehničnih sredstev na Silvestrovo od 16. ure popoldne do treh zjutraj, omejitev prodaje pirotehničnih izdelkov lahko na dneve  med 27. in 31. decembrom. Prodajo pirotehničnih izdelkov bi SDS prepovedali v trgovini na drobno, oziroma v živilskih trgovinah, poleg tega pa bi protehniko lahko kupovali in uporabljali le starejši od 18 let.

Zakonodaje ne poznajo niti poslanci

"Med poslanci sem naredila anketo o tem, kdaj in kako se smejo uporabljati petarde, večina je odgovorila, da so petarde prepovedane, dovoljenje pa v času novoletnih praznikov. To seveda ni res, petarde so v Sloveniji prepovedane," je v razpravi poudarila poslanka SDS Eva Irgl. "Večina ljudi sploh ne ve, da so petarde zakonsko prepovedane in da jih ne smejo posedovati. Tega z zakonom ne bomo mogli spremeniti," poudarja Irglova. 

SD in Levica za popolno prepoved pirotehnike

Prav tako odbor ni sprejel nobenega od dopolnil vložili v Levici, SNS in poslanka SD Meira Hot. Hotova in Levica sta se zavzeli za popolno prepoved uporabe pirotehničnih izdelkov. 

Peticijo za popolno prepoved petard, ki je nastala na pobudo Tomaža Goreca iz Trebnega, je doslej podpisalo 50.218 oseb.

Vlada: Popolna prepoved ni mogoča

"Popolna prepoved pirotehničnih sredstev niti ni mogoča, ker smo del EU," pa odgovarjajo z vlade, kjer veljavno zakonodajo, ki ureja pirotehnične izdelke, ocenjujejo kot ustrezno, saj, kot pravijo, "sankcionira vse tiste pojave, ki predstavljajo nevarnost za nastanek poškodb pri osebah, ki uporabljajo tako dovoljene kot prepovedane pirotehnične izdelke." Policija je med zadnjimi prazniki obravnavala 133 primerov poškodb.
 Analiza vsakoletnih poškodb zaradi pirotehnike v Sloveniji kaže, da je razlog za večino težkih poškodb nepravilna uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (na primer petarde). To so izdelki, ki so v Sloveniji že prepovedani. Poškodbe povzročajo tudi doma izdelani oziroma predelani pirotehnični izdelki.

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih pirotehnične izdelke razvršča v kategorije glede na vrsto uporabe, namen, raven nevarnosti in raven hrupa, ki ga pirotehnični izdelek povzroča. V kategorije F1, F2, F3, F4 so uvrščeni ognjemetni izdelki, namenjeni za zabavo, v kategoriji T1 in T2 pirotehnični izdelki za odrska prizorišča, v kategoriji P1 in P2 pa drugi pirotehnični izdelki.

Fizične osebe v Sloveniji lahko kupujejo in uporabljajo le ognjemetne izdelke kategorije F1, F2, T1, P1 in fontane ter baterije in kombinacije iz kategorije F3. Njihova prodaja je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Črni trg s petardami cveti

Petarde, ki povzročajo največ nevšečnosti in tudi najhujše poškodbe, so v Sloveniji prepovedane, kljub temu pa jih uporabniki množično kupujejo na črnem trgu in v tujin, v Avstriji in na Hrvaškem. 

Komentarjev 13
  • NeAnonimni 14:22 03.december 2019.

    Politiki imajo zelo malo pojma kako karkoli deluje.

  • Avatar Leon
    Leon 13:59 03.december 2019.

    SDS ima računico saj lahko zlorablja zakonodajo tudi v primeru nakupu in prodaji orožja .Nikoli ne veš kaj se jim dogaja na podstrešju .

  • Avatar vec
    vec 13:58 03.december 2019.

    Kaj so zapel za te petarde, mene ne motijo, itak vsako leto manj poka, al pa sem jest vsako leto bolj gluh HAHA, kot da nimajo nč druzga bolj potrebnega za uredit se lotijo nekih bedarij ki nobenemu ne koristijo, ...prikaži več na koncu se izkaže da niti ni mogoče to izvajat, ker je vse OK po zakonu.