Slovenija
33 ogledov

Popolna presaditev obraza

Pacientka je dobila nov obraz. Žurnal24 main
Decembra so na kliniki v Clevelandu strokovnjaki izvedli presaditev skoraj celega obraza. Operacija je trajala 22 ur.

V ZDA so izvedli presaditev skoraj celega obraza neke ženske, ki sicer noče biti imenovana, poročajo ameriški mediji. Dr. Maria Siemionow, direktorica oddelka za plastično kirurgijo na kliniki v Clevelandu, je povedala, da je "obnovljena" ženska znova zaživela in veliko pridobila na samozavesti. Zdaj lahko namreč diha skozi nos, uživa trdo hrano in lahko normalno pije iz skodelice.

Pacientka je trpela za hudo obrazno travmo, saj praktično ni imela nosa, desnega očesa, zgornje čeljusti, ni vonjala pa tudi jesti ni mogla povsem normalno. Z operacijo so ji strokovnjaki vse te navadno naravne danosti povrnili. "Ko na obraz položim roko, lahko začutim nos," je svojo srečo komentirala pacientka. Z operacijo je dobila tudi nižje veke, zgornjo ustnico, kožo na obrazu, nekatere mišice, kosti, arterije, žile in živce.

Siemionowa že 20 let raziskuje obrazno presaditev, leta 2004 pa je od pristojnega inštituta dobila dovoljenje za izvedbo celotne obrazne presaditve. Povedala je, da za omenjen poseg nikakor niso primerni rakavi bolniki, ker morajo prejemniki obraznih presadkov celo življenje jemati zdravila, da njihovo telo ne bi zavrnilo tkiva donatorja organov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.