Slovenija
799 ogledov

Boris Popovič obsojen na pol leta zapora. Pogojno.

Boris Popovič Nataša Ručna
Okrajno sodišče v Postojni je koprskemu županu Borisu Popoviču zaradi nevestnega dela prisodilo pol leta pogojne zaporne kazni s poizkusno dobo enega leta.

Obsojen je bil zaradi spornih poslov med koprsko občino in Kompasom MTS za kompleks na Lazaretu. Sodišče je soobtoženo Majo Šviligoj Cernaz v petek oprostilo, poročajo Primorske novice.

Po ugotovitvah kriminalistov in navedbah iz obtožnice koprskega tožilstva sta namreč Boris Popovič in takratna vodja koprskega urada za nepremičnine Maja Šviligoj Cernaz zagrešila kaznivo dejanje nevestnega dela v službi, ker nista izpeljala nakupa Kompasovega kompleksa na Lazaretu. Tožilstvo je koprskemu županu očitalo, da je občino njegovo nevestno delo stalo 802.000 evrov.

Namesto da bi izpeljala posel, so se sprli

Občina je septembra leta 2008 uveljavila predkupno pravico in sprejela ponudbo Kompasa MTS za nakup zemljišča, trgovine in restavracije na Lazaretu. Namesto da bi Popovič in vodilni Kompasa izpeljali posel, pa so se sprli.

Z občine naj bi Kompasu odgovarjali, da bodo kupnino lahko poravnali šele v proračunu za leto 2009, v Kompasu pa naj bi vztrajali, da morajo kupnino plačati takoj. Medtem so vandali kompleks še uničili, zaradi česar je po mnenju občine izgubil na vrednosti.

Občina in Kompas sta nato drug proti drugemu vložila tožbe. Na občini trdijo, da jim Kompas ni nikoli nameraval prodati kompleksa, na Kompasu pa so menili, da ga občina ni nikoli nameravala kupiti.

Zarubili tri milijone evrov

Potem ko so sodišča konec leta 2011 dokončno razsodila, da mora občina Kompasu plačati celotno kupnino s stroški in zamudnimi obrestmi vred in je sodišče januarja leta 2012 občini z računa zarubilo 2,5 milijona evrov kupnine in 821.000 evrov obresti ter stroškov, so do enakih ugotovitev prišli tudi kriminalisti.

Po sodnikovi oceni je postopek dokazal, da župan ni nameraval kupiti Kompasovega kompleksa, da za nakup ni niti poskušal zagotoviti denarja in da je zaradi tega občini nastala velika škoda. Tožilka je napovedala, da se bo pritožila zaradi oprostilnega dela sodbe, Popovičev odvetnik Franci Matoz pa se bo pritožil na obsodbo.

"Sodba je nelogična, nenormalna, nobenih kaznivih dejanj ni bilo, le borili smo se za svoje pravice. Sodišče je odločilo, da v sporu s Kompasom MTS nismo imeli prav in nam naložilo plačilo obresti. Ampak jaz ne morem vedeti, kako se bo sodišče odločilo," je po razglasitvi sodbe dejal Popovič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.