Slovenija
39 ogledov

Popovič ovadil in ovaden

Koprskega župana Borisa Popoviča, ki sicer ni bil navzoč na sodišču, so včeraj b Žurnal24 main
Potem ko je koprski župan Boris Popovič odvetnico Nino Zidar Klemenčič ovadil zaradi napeljevanja k zlorabi uradnega položaja, je ta zoper njega vložila kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe.

Koprski župan Boris Popovič je odvetnico Nino Zidar Klemenčič ovadil zaradi napeljevanja k zlorabi uradnega položaja. Kot trdi koprski župan, mu je odvetnica v zameno za 15 tisoč evrov na mesec obljubljala, da ne bo imel težav z organi pregona. Poleg tega naj bi mu dejala, da "lahko s svojimi zvezami marsikaj uredi", kar naj bi mu potrdil tudi Igor Jurij Pogačar iz podjetja RAM Invest.

Zidar Klemenčičeva in Pogačar naj bi januarja 2010 prišla k Popoviču na pogovor o možnem sodelovanju med Mestno občino Koper (MOK) in Odvetniško pisarno Zidar Klemenčič, je poročal spletni portal 24ur.com. Na naslednjem sestanku naj bi mu tudi ponudila poslovno sodelovanje, ki bi ga pogodbeno uredili, MOK pa bi za to plačeval mesečni pavšal.

"Počil mu je film"

Da bi ga prepričala o podpisu pogodbe, naj bi mu tudi obljubila, da ne bo imel težav s "policistko". "Popolnoma jasno je namignila, da gre za takratno ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal," še trdi koprski župan. Popovič naj bi nato direktorici občinske uprave Sabini Mozetič izrazil strah pred odklonitvijo podpisa pogodbe o zastopanju, saj ga je Zidar Klemenčičeva prepričala, da "zares pozna Kresalovo", pojasnjuje koprski župan. Kot trdi, mu je Mozetičeva podpis pogodbe odsvetovala, pogodbe pa nikoli ni podpisal.

Popovičev svetovalec Sebastjan Jeretič je na spletu zapisal, da je bila ovadba vložena, ker je županu "počil film, ker ga je njen mož (Goran Klemenčič, op. p.) začel preganjati, čeprav je davkarija prečesala čisto vse in ugotovila, da je čist".

"Brezsramno laže"

Odvetniška pisarna Zidar Klemenčič je zoper Popoviča vložila kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe, poleg tega pa je zoper Popoviča in Jeretiča vložila tožbi, s katerima zahteva preklice neresničnih in žaljivih izjav, ki sta jih podala, in javno opravičilo.

“Ne bom se spuščala v razloge, ki so g. Popoviča privedli do odločitve, da tako brezsramno laže. Vsekakor pa bom storila vse, da z uporabo pravnih sredstev zavarujem svoje dobro ime," je v izjavi zapisala Zidar Klemenčičeva. V času sodelovanja z MOK, ki je k njim sama pristopila, je imela s koprskim županom dva stika, vedno ob navzočnosti sodelavcev iz odvetniške pisarne. Pogovor se je nanašal na pravne probleme, za katere je MOK želela pravne nasvete. V preostalem času pa so sodelovali z Mozetičevo. "Zadnje sodelovanje je bilo v septembru 2010. Vsi podatki o izstavljenih računih za opravljene storitve so javni in dostopni na Supervizorju," dodaja Zidar Klemenčičeva.

Jeretičeva izjava kot "nedopusten pritisk"

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je potrdila, da je pred meseci uvedla postopek nadzora nad Popovičevim premoženjskim stanjem zaradi utemeljenega suma kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. V okviru postopka, v katerem sodelujejo tudi drugi organi, so Popoviča pred kratim že pozvali na razgovor pred komisijo. "Komisija omenjeni postopek izvaja v skladu z zakonom, vodijo pa ga nadzorniki za premoženjsko stanje na komisiji in ne predsednik komisije, kot insinuira svetovalec župana Popoviča. Področje nadzora nad premoženjskim stanjem na komisiji sicer sistemsko usmerja namestnik predsednika Rok Praprotnik," pojasnjujejo na komisiji.

Izjavo županovega svetovalca razumejo kot "nedopusten pritisk na delo komisije oziroma poskus vnaprejšnje javne diskreditacije postopka in njegovih morebitnih ugotovitev". Kot pravijo, tovrstno umanjkanje politične, pravne in osebne kulture ter odgovornosti v slovenski realnosti ni redko. Komisija je političnih pritiskov najpogosteje deležna prav v povezavi z nadzornimi postopki pri premoženjskem stanju funkcionarjev na lokalni in državni ravni. Ob tem dodajajo, da politični pritisk ne bo ohromil njihovega dela in da zakon velja za vse, komisija pa ga bo v okviru svojih pristojnosti dosledno izvajala.

Komentarjev 8
  • privat 19:32 10.oktober 2013.

    želim ji srečo...samo da ne dela za nekoga iz ozadja??? lepo bi bilo da hoče pravico!

  • privat 19:11 10.oktober 2013.

    čas bi bil da vas vse pohapsijo...na koncu kot da je popovič kriv za vse kar ste mu dali na pladen???

  • dragec 18:45 10.oktober 2013.

    Nina lovi samo bogato klijantelo, lopovček iz Kopra pa nam je že pokazal svojo moč in sposobnost?????.