Slovenija
131 ogledov

Popovičeva zdravniška opravičila iz Krapine in Beograda

slovenija 07.01.14. boris popovic, foto: natasa cepar Nataša Čepar
Kriminalisti so na koprski občini preverjali domnevno sporna zdravniška opravičila, s katerimi se koprski župan Boris Popovič in direktorica občinske uprave Sabina Mozetič opravičujeta na sodišču.

Kot poročajo Primorske novice, naj bi se policiji zglasil tudi zdravnik, ki je Borisu Popoviču izdal več zdravniških potrdil, s katerimi je koprski župan opravičeval svoje izostanke s sojenja v zadevah Serming in kopališče.

Popovič se je sicer predzadnjič opravičil z zdravniškim potrdilom iz zasebne klinike iz Krapinskih Toplic na Hrvaškem, zadnjič pa z zdravniškim potrdilom iz Beograda, ki mu je priložil še potrdilo zdravnika.

Popovič: Sem trn v peti Dragonji

"Na občini smo imeli danes hišno preiskavo, in sicer zaradi potnih nalogov, avtomobilov, bolniških odsotnosti," je Popovič včeraj potrdil za Nova24TV. Popovič poudarja, da se preiskava ni zgodila slučajno, saj naj bi zaradi njegove drže glede aktualnega zakona o drugem tiru bil trn v peti Metodu Dragonji.

Pogojna kazen za enega zdravnika

Izdajanje lažnih zdravniških spričeval je kaznivo dejanje, zanj je zagrožena kazen do treh let zapora. Zaradi izdaje in uporabe lažnega zdravniškega ali veterinarskega spričevala je bil doslej obsojen le en zdravnik.

Milan Pavlović je bil obsojen na pogojno kazen leta in treh mesecev, plačati je moral 8800 evrov denarne kazni in vrniti 500 evrov, ki jih je za pisanje lažnega zdravniškega mnenja, zaslužil. Lažna zdravniška potrdila so bila podlaga za to, da je zavarovalnica izplačala dobrih 16.000 evrov odškodnine. 

Opravičilo dva dni pred narokom?

Ministrstvo za pravosodje pripravlja spremembe zakonodaje po kateri bo obdolženec moral opravičilo vložiti pri sodišču, pred katerim teče postopek, vsaj 48 ur pred narokom, na katerega je vabljen, razen če razlog nastane kasneje in ga tudi ni bilo mogoče predvideti.

Sodišče torej lahko zdravstvene razloge upošteva le, če je bolezen ali poškodba nenadna in nepredvidljiva ter onemogoča prihod na sodišče ali sodelovanje pri dejanju v kazenskem postopku.

Sodišče lahko zahteva presojo upravičenosti izdaje zdravniškega opravičila pri imenovanem zdravniku Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Stroški presoje v primeru neupravičenega opravičila bo plačal obtoženec

Stroški, ki nastanejo zaradi presoje, v primeru upravičene izdaje zdravniškega opravičila bremenijo Zavod za zdravstveno zavarovanje, v primeru neupravičene izdaje pa gredo na obdolženca. Sodišče je dolžno v vabilu tudi predhodno obvestiti obdolženca o dolžnosti podaje ustreznega opravičila.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • Lavdan 17:28 28.maj 2017.

    Res imajo župane, en večji pokvarjenec kot drugi. Mala občina, mali lopov, velika občina, velik lopov. Vsi samo zase in za svoje.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:08 25.maj 2017.

    Tegale koprskega opankarja pelat na Dragonjo in ga izgnat v ustašland,pa žig v pasport z oznako "trajno izgnan"!

  • Avatar Leon
    Leon 19:56 25.maj 2017.

    V pravni državi so vsi enaki pred zakonom ! Slovenija je še vedno diktatura nomenklature .