Slovenija
24 ogledov

Popoviču pogojna kazen

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Na koprskem sodišču se je končalo sojenje Borisu Popoviču. Sodni senat ga je spoznal krivega za vsa očitana dejanja, obsodilo pa ga je na pogojno kazen eno leto ter deset mesecev zapora.

"Za Slovenijo je samo še eno upanje: revolucija," je dejal Boris Popovič po obsodbi koprskega sodišča, ki mu je naložilo enotno pogojno kazen eno leto ter deset mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

"Nimajo nobenih dokazov, niso nam dokazali ničesar. Ravno obratno, mi smo dokazali čisto vse: da smo nedolžni. Sodišče nas je obsodilo, kar smo tudi pričakovali. Jaz sem pričakoval celo zaporno kazen, ker to bi jim šlo še bolj na roko. Ampak toliko si očitno niso upali,"
je razočaran povedal Popovič.

Kot je poudaril, 11 tisoč evrov utajenih davkov naj ne bi imelo smisla, saj naj bi bilo jasno, da je za posle z lokali bil zadolžen prokurist Hrvoje Osivnik, ki pa naj bi bil po Popovičevem mnenju tajni policijski sodelavec. "Obsodba je enostavno nemožna. In če so to šli narediti enemu županu na tak način, to je jasno kaj imajo za bregom. Jasno je, da volitev v Kopru ni, da hoče sodišče na silo razdeliti občino. Jasno je, da se sodstvo v mojem primeru ukvarja z mano več kot bi bilo potrebno," razlaga in dodaja, da pričakuje še kakšen napad sstrani nasprotnikov, novoustanovljenega nacionalnega preiskovalnega urada ter računskega sodišča.

Popovičev odvetnik Franci Matoz napoveduje pritožbo, saj naj bi sodišče sprejelo odločitev, ki je zanj pravno nesprejemljiva in neverjetna. Kajti sodišče ga je dejansko spoznalo za krivega za vsa očitana kazniva dejanja, tako za ponarejanje listin, kot za davčno zatajitev in zlorabo položaja. "Taka obsodba je popolnoma zgrešena in ne more obstati. Očitno je dejstvo, da so ocenili, da bo pogojna obsodba takšna, da bo zadostila nekemu pogoju," pravi Matoz in dodaja, da Popovič za župana ne bi mogel ponovno kandidirati le v primeru, če bi bil pravnomočno obsojen na prestajanje zaporne kazni, ki je daljša od šest mesecev.

Na sodbo sodišča pa se bo pritožil tudi predsednik koprskega okrožnega tožilstva Slavko Ožbolt, saj je z pogojno kaznijo nezadovoljen. Na očitke Popoviča, da je obtožnica politični konstrukt zoper njega, pa odgovarja: "Vsak lahko reče kar želi, za mano pa stojijo ustava in zakoni."

Sodišče je sicer za zlorabo položaja Popoviču izreklo eno leto zapora, za davčno zatajitev šest, za ponarejanje poslovnih listin pa tri mesece zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.