Slovenija
27 ogledov

Popravek članka Sazas nad Spar zaradi glasbe

Objavljamo popravek glede članka Sazas nad Spar zaradi glasbe.

Žurnal24 je dne 17. 1. 2012 na svoji spletni strani objavil članek z naslovom Sazas nad Spar zaradi glasbe. V članku je očitno prišlo do napačnega razumevanja posredovanih informacij, ki se nanašajo na odnos med družbama SPAR Slovenija d.o.o. In Reditune Österreich Bornhauser GmbH & CO KG., zato Spar Slovenija d.o.o. S tem v zvezi podaja kratko obrazložitev.

Spar Slovenija d.o.o. Od družbe Reditune ni nikoli kupil nikakršnega repertoarja in slednjemu tudi ne plačuje nobenih avtorskih honorarjev. Družba Reditune namreč ni avstrijska varianta Sazasa, torej varuha avtorskih pravic, ki bi bil upravičen do pobiranja nadomestil in avtorskih honorarjev, temveč ima to vlogo v Avstriji AKM (Staatlich genehmigte Gesellschaft der Autoren, Kompomsiten und Musikverleger). Spar Slovenija d.o.o. Ima z družbo Reditune zgolj sklenjeno pogodbo, na podlagi katere mu Reditune daje v najem ustrezno tehnično opremo za predvajanje glasbe v vseh Sparovih in Intersparovih poslovalnicah (satelitske sprejemnike, zvočnike …) ter opravlja s tem povezane osnovne storitve.

Glasba, ki se od junija 2007 dalje predvaja v poslovalnicah družbe Spar Slovenija d.o.o., obsega le glasbena dela tujih avtorjev, ki niso navedena niti v repertoarju Sazasa niti v repertoarju katere koli tuje kolektivne organizacije za varovanje avtorskih pravic, s katero ima Sazas sklenjen ustrezen dogovor (npr. avstrijski AKM, nemška GEMA itd.).

Spar Slovenija d.o.o. Avtorskih honorarjev v tem času ni plačeval nikomur, saj se avtorji predvajanih glasbenih del namenoma niso včlanili v kolektivne organizacije varovanja avtorskih pravic.“

Spar Slovenija d.o.o.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.