Slovenija
14 ogledov

"Popravite zakon"

Merkurjevi delavci so se v želji po zaščiti interesov povezali z odvetniško pisa Žurnal24 main
Merkur. Odpravnine še vedno neprednostne terjatve in zunaj dosega delavcev.

Odpuščeni delavci Merkurja in Mersteela so na vlado in premierja Boruta Pahorja v torek naslovili odprto pismo in ga pozvali, naj se dejavno vključi v reševanje zagate, zaradi katere ni možno takojšnje izplačilo dogovorjenih odpravnin in odškodnin. Upanje, da bi izplačilu naklonjeno mnenje izdalo kranjsko okrožno sodišče, je bilo neuslišano.

Kaj pravi sodišče
S sodišča so v torek za STA sporočili, da ne morejo podajati stališč glede razlage zakona o vprašanjih, ki bodo predmet odločanja v postopku. Prisilni upravitelj Merkurja Ladislav Hafner naj bi od sodnice prejel ustno navodilo, naj se ravna po zapisu v zakonu, saj omenjene terjatve niso prednostne in bodo poplačane po pogojih prisilne poravnave, če bo ta sklenjena.

Izplačilu odpravnin je pravzaprav napoti člen zakona o finančnem poslovanju, postopkih insolventnosti in prisilnem prenehanju, za katerega nekateri menijo, da vsebuje nenamerno napako. “Od predsednika vlade in ministrstva za gospodarstvo pričakujemo, da bosta napela vse moči, da se sporni člen nemudoma popravi,” je bistvo odprtega pisma pojasnil član ožje skupine predstavnikov odpuščenih delavcev, Maksimiljan Kalan.

Izgubljajo potrpljenje
Uprava Merkurja in Mersteela je napovedala, da se bo za razlago zakona glede poplačila odpravnin in odškodnin obrnila tudi na državni zbor. “Do kdaj smo pripravljeni čakati? Ne več dolgo,” je dejal Kalan in razkril, da pripravljajo vso potrebno dokumentacijo za nadaljnje korake, še vedno pa se nagibajo tudi k možnosti, da bi predlagali stečaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.