Slovenija
60 ogledov

Popularni poklici v zdravstvu

Študenti bodo lahko sedeli v klopeh tudi po osem let. Žurnal24 main
Univerza v Mariboru. Vpis omejila le na 22 študijskih programih.

Najpozneje do jutri bodo maturanti na dom prejeli obvestila o sprejetju na fakulteto, večina pa jih že ve, kje bo nadaljevala svoje šolanje. Preverili smo, koliko točk je bilo treba doseči za študijske programe mariborske univerze in kje vpisa sploh niso omejili.

Na ekonomiji vsi …

Največ razpisnih mest, kar 350 za univerzitetni in 350 za visokošolski študij, so razpisali na ekonomsko-poslovni fakulteti, zato tam pričakovano ni bilo omejitve vpisa. Na univerzitetni študij so denimo sprejeli le dobro tretjino oziroma 125 prijavljenih. Precej manj od razpisnih mest je bilo prijav tudi na študijskih programih gospodarsko inženirstvo ter gradbeništvo in energetika.

.... v zdravstvu le izbrani

Rekordne omejitve na mariborski univerzi so sicer dosegli na medicini, kjer je bilo potrebnih 82,85 točke, dobri dve točki manj je zahteval študij psihologije na filozofski fakulteti, 78 točk je bilo treba nabrati za visokošolski študijski program predšolska vzgoja na pedagoški fakulteti. Točka manj pa je bila potrebna za visokošolski študijski program zdravstvena nega na fakulteti za zdravstvene vede.

Naval na FERI in FVV

V Mariboru so, kot kaže, precej zaželeni študijski programi na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, saj so morali omejiti vpis na dveh univerzitetnih in enem visokošolskem študijskem programu. Najnižja omejitev vpisa je bila za visokošolski študijski program informatika in tehnologije komuniciranja, najvišja (59 točk) pa za študijski program medijske komunikacije, kar je sicer že praksa zadnjih let.

Štirikrat preveč vpisanih je bilo tudi na visokošolskem programu varnost in policijske vede, ki se sicer v okviru mariborske fakultete za varnostne vede izvaja v Ljubljani. Doseči je bilo treba 73 točk, medtem ko je recimo študij prava v Mariboru zahteval le 52,5 točke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.