Slovenija
16 ogledov

"Popusti so mimo"

Sindikati so v prijavi upravni enoti napovedali pet tisoč protestnikov. (Foto: I Žurnal24 main
Sindikati. Bogati bodo še bogatejši.

Ukrepi. Medtem ko Janševa koalicija snuje, kako bi uvedla tako imenovano socialno kapico, kar pomeni, da bi omejila plačilo socialnih prispevkov za tiste z visokimi plačami, so sindikati enotni, da bi to porušilo solidarnost med zaposlenimi.

"Temu nasprotujemo, ker je to dodatna nagrada za bogatejši sloj," je jasen Peter Majcen, predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije. Kot pravi, je Janševa vlada že med Bajukovim ministrovanjem zmanjšala prilive v javno blagajno, ko je znižala obdavčitev tistih z višjimi dohodki, kar nas je po njegovih besedah stalo že 800 milijonov evrov. "Take kapice pomenijo dodatno zmanjševanje, to je lahko več kot sto milijonov. Dajati popuste tistim z večjimi dohodki je v tem trenutku, ko je treba varčevati, popolnoma mimo," meni Majcen.

So pa sindikalisti tolerantnejši do predlaganih sprememb dohodninske lestvice, če bi bili prejemki najproduktivnejših delavcev res manj obdavčeni. "Sprememba dohodnine je nujno potrebna, ker se zdaj vse delavce, ki imajo nad 1.900 evri bruto oziroma 1.272 evri neto plače, že uvršča med najbogatejše Slovence. Tu je treba narediti neko razliko," je prepričan Ladislav Rožič iz zveze svobodnih sindikatov. Dodaja, da če bi spremenili lestvico, bi razbremenili srednji sloj, “kar je v redu”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.