Slovenija
17 ogledov

Popustili za tri četrtine

otrok Jerca Božič Kranjec
Nov predlog. Starši bi po novem za dva otroka v vrtcu plačali 1.836 namesto 3.180 evrov na leto.

Nov varčevalni predlog je za starše s povprečno plačo, ki imajo dva otroka v vrtcu, za približno 1.344 evrov na leto ugodnejši od prvotnega.

Izračun je bil pripravljen na podlagi podatkov o cenah vrtcev za Mestno občino Kranj (MOK). Ženska na porodniškem dopustu s povprečno plačo pa bo po novem predlogu glede na prvotni predlog v enem letu prikrajšana za slabih 300 evrov.

Za drugega le tretjino

Po zadnjem predlogu bi starši za drugega otroka v vrtcu plačevali le 30 odstotkov cene, ki bi jo morali plačati sicer. Za tretjega otroka bi bil vrtec še vedno brezplačen.

Na MOK so pojasnili, da zdaj pri dveh otrocih v vrtcu družina za prvega plačuje 105 evrov na mesec, za drugega pa varstvo plača država. Po prvotnem vladnem predlogu bi morali starši po novem za oba otroka plačati 265 evrov na mesec.

Če bo sprejet najnovejši predlog, bodo starši za starejšega otroka še vedno plačali 105 evrov, za mlajšega pa 48. Preostanek, 112 evrov na mesec, bo še vedno plačala država.

Za manj kot eno plačo manj

Tudi nadomestilo za nego in varstvo otroka oziroma porodniška se zadnje tri mesece ne bo znižala na 80 odstotkov, ampak bo po prvih treh mesecih ves čas v višini 90 odstotkov plače. Tako bo ženska s povprečno plačo (trenutno 993 evrov neto na mesec) izgubila okoli 893 evrov na leto.

Družinska pobuda se bo sicer še bojevala, da bi bila ukinitev dodatka za veliko družino zgolj začasna, kot je začasna ukinitev otroških dodatkov nad 625 evri prihodkov na družinskega člana, je pojasnil Tomaž Merše. Dodal je, da je vlada ugodila tudi zahtevi, naj se ohrani nadomestilo za bolniško odsotnost za varstvo otroka v taki obliki, kot je zdaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.