Slovenija
1225 ogledov

Poraba elektrike nič, račun pa dvajset evrov!

žarnica denar Shutterstock
Tudi če ne porabite nič elektrike, vas samo to, da imate aktiven priključek, lahko stane skoraj dvajset evrov na mesec.

Zakaj tako visoka položnica, če je pa skoraj nič ne porabim, je bralec zapisal v komentar pod člankom, ko smo pisali o cenah elektrike. 

Določene postavke na računu za elektriko se obračunavajo ne glede na porabo, ampak so odvisne od priključne moči, ta strošek pa je seveda fiksen ga je treba plačati, tudi če ne porabite nič elektrike.  

Stroški priključne moči | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
"Pri gospodinjskih odjemalcih se, v kolikor ni porabe, mesečno plačuje omrežnino in prispevke na obračunsko moč. Ta strošek je odvisen od tega, kakšno priključno moč ima uporabnik zakupljeno. Navajamo dva primera: Kadar ima odjemalec tako na primer varovalke 3x20 A, mesečni strošek obračunske moči znaša 12,91 evrov, v primeru varovalk 1x20 A pa je strošek obračunske moči 5,53 evrov," so pojasnili v Elektru Maribor. 

Deset tisoče priključkov praktično brez porabe

Ogromno ljudi, ki nima praktično nič porabe, pa vseeno ohranjajo električni priključek in vsak mesec plačujejo položnice za elektriko. Pri Elektru Ljubljana je bilo v letu 2015 3,4 odstotka gospodinjskih uporabnikov, ki so porabili med nič in 50 kilovatnih ur in 1,1 odstotka gospodinjskih uporabnikov, ki so porabili med 51 in sto kilovatnih ur na leto, njihova hčerinska družba pa je imela okrog 4,7 odstotka gospodinjskih odjemalcev z izjemno majhno porabo manj kot sto kilovatnih ur letno, so povedali. "Če pogledamo statistiko v začetku leta, lahko ugotovimo, da je 10 odstotkov takšnih kupcev, ki porabe skorajda niso imeli," pa pravijo v Energiji plus, hčerinski družbi Elektra Maribor. 

slovenija 12.01.2009 elektrika, elektricni stevci, poloznice za elektriko, racun | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Če upoštevamo, da je v Sloveniji okrog 830 tisoč gospodinjskih odjemalcev, gre za med 28 in 83 tisoč odjemnih mest, ki imajo izjemno nizko porabo. 

Taki so stroški odklopa in ponovnega priklopa

"Kupci se nahajajo v različnih življenjskih situacijah. Tako je majhna poraba pri nekaterih posledica varčevanja, pri drugih pa je poraba majhna ali je skoraj ni, ker praktično živijo na dveh lokacijah ali imajo namen oddati svoje prazne nepremičnine," pravijo v Energiji plus. 

Bi se pa marsikomu najbrž splačalo elektriko odklopiti, a se boji stroškov in zapletov s ponovnim priključevanjem. Stroški so 32,76 evra za odklop in prav toliko za priklop (vključuje DDV), torej skupaj 65,52 evra. Finančno se torej odklop pri desetih kilovatih priključne moči splača že prej kot v štirih mesecih, a je treba ob tem upoštevati, da v hiši oziroma stanovanju ne bo več elektrike in ne bo mogoče prižgati luči ali uporabljati električnega orodja, ki nima baterije. 

Pozor: po treh letih potrebujete soglasje

A pozor, priklop lahko za ta strošek odjemalec naroči le v okviru treh let, po preteku treh let pa je treba zaprosili za novo soglasje za priključitev na distribucijsko omrežje in skleniti novo pogodbo. Kadar je odklop daljši od deset let pa je potrebno poleg zgoraj navedenega plačati tudi povprečne stroške priključevanja.

Prihraniti je možno tudi z znižanjem priključne moči

Elektrika bo dražja. (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Če bi priključno moč znižali z desetih na šest kilovatov, bi prihranili dobrih sedem evrov na mesec, kar na leto znese več kot 88 evrov. Ni pa sprememba zastonj, saj je treba zamenjati glavne varovalke, kar vam bo elektro podjetje zaračunalo 32,76 evrov. V primeru znižanja z deset na šest kilovatov priključne moči se ta znesek povrne v petih mesecih. Je pa biti treba ob tem pozoren, saj manjša priključna moč pomeni, da lahko sočasno uporabljate manj velikih porabnikov elektrike, sicer bo varovalke »vrglo ven«. Pred spremembo se zato velja posvetovati s strokovnjakom. 

Največji porabniki elektrike so sušilni stroji, pečice, sesalniki, pralni in pomivalni stroji, grelci vode, toasterji, sušilniki las in podobno. Ti imajo priključno moč okrog 2000 vatov (navadno je označena na aparatu). Če na polni moči delujejo trije aparati s po dva tisoč vati moči, je treba imeti priključno moč vsaj šest kilovatov. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • blayo 17:31 17.marec 2016.

    Če jim ne javljaš vsak mesec odčitka števca, potem ti obračunavajo pavšal glede na predhodno letno porabo (čaš med dvema odčitavanjema števca). Na koncu obračunskega leta ti naredijo poračun in se vse pogliha, razen seveda prispevka za recimo povečano porabo ...prikaži več (nekateri to obračunavajo če presgaš povprečno porabo), ki ti ga nikoli ne vrnejo...

  • erikkk 17:04 17.marec 2016.

    No jst plačam čez 33 EUR na mesec če me cel mesec ni doma (torej pomen da so vse varovalke iztaknjene) pa imam tud 3kW 1x20A tako da ne vem od kje vam Žurnal 5.53 evra,če vseeno plačujem 33 EU ...prikaži več ko me ni doma cel mesec...Jst osebno mislim da je to del še enega odiranja ljudi za praktično noč ... nekdo bi temu mortal narediti konec ...

  • Ferluci 14:56 17.marec 2016.

    Pa kaj je s tabo, a delaš na elektrogospodarstvu? Malo se zberi.