Slovenija
5353 ogledov

Cepljenje stoji, NIJZ sedi na sto tisoč evrih

Denar, evro Profimedia
Cepljenje se nikamor ne premakne, a tudi kampanja ne.

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je cepljenje proti covidu-19, ko gre za prvi odmerek, skoraj popolnoma zastalo. V začetku tega leta je bilo tako s prvim odmerkom cepljenih 1.247.670 ljudi, v začetku oktobra pa je s prvim odmerkom cepljenih 1.263.673 ljudi, kar je le 16 tisoč več. 

Večina zadnji odmerek prejela v začetku leta

Glede na to, da se je število cepljenih od februarja 2022 le malo povečevalo, je večina cepljenih prejela zadnji odmerek pred več kot desetimi meseci. Kot navajajo na NIJZ, so raziskave pokazale, da poživitveni odmerek zelo učinkovito preprečuje težek potek bolezni vsaj pol leta.

S prvim poživitvenim odmerkom je trenutno cepljenih 31 odstotkov ljudi, je pa tudi cepljenje s prvim poživitvenim odmerkom od sredine februarja letos skoraj zastalo. V začetku marca je bilo tako s prvim poživitvenim odmerkom cepljenih 627.963 ljudi, oktobra jih je cepljenih 662.027, kar je le 34 tisoč več. 

 | Avtor: Nijz Nijz

Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom se je začelo pred letom dni, doslej je cepljenih en odstotek prebivalcev Slovenije, oziroma nekaj manj kot 31 tisoč ljudi. Čeprav naj bi bilo cepljenje s poživitvenimi odmerki predvsem kronično bolnih in starejših od 60 let ključni element strategije nove vlade glede epidemije covida, je v starostnih skupinah nad 60 let z obema odmerkoma cepljenih le nekaj deset tisoč ljudi.

Načrtovanje komunikacijske kampanje

"V luči naslavljanja pomena upoštevanja strokovnih priporočil za preprečevanja širjenja virusa SARS-CoV-2 in cepljenja proti nalezljivim boleznim kot najučinkovitejšim javnozdravstvenim ukrepom za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni za jesensko-zimski čas oz. sezono 2022/2023 načrtujemo komunikacijsko kampanjo, za katero bomo objavili javno naročilo in bo objavljeno na portalu javnih naročil." To je odgovor, ki smo ga od NIJZ prejeli konec avgusta. Javno naročilo za kampanjo proti cepljenju bo vredno 100 tisoč evrov. 

Naraščanje okužb

Število okužb s covidom-19 ponovno narašča, v zadnjem tednu se to pozna tudi na številu hospitalizacij. Zasedenost postelj v bolnišnicah bo glavni kriterij za prehod v 2. fazo ukrepov. 

 | Avtor: Sledilnik Covid-19 Sledilnik Covid-19

NIJZ: Dokumentacijo še pripravljamo

A dva meseca kasneje se kampanja, ki jo je napovedal NIJZ, še vedno ni začela, a ne le to, na portalu javnih naročil niti ni bil še objavljen javni razpis. Sama posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi Mario Fafangel, je vmes celo odločevalce pozvala, da je potrebno aktivnosti za dvig precepljenosti okrepiti.

In kaj so razlogi, da NIJZ še ni objavil javnega naročila za izvedbo kampanje? "Naše strokovne službe pripravljajo potrebno dokumentacijo za izvedbo javnega naročila," so odgovorili na NIJZ. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • franjo5 22:46 05.oktober 2022.

    Moderna je objavila raziskavo, ki govori, da so cepljeni bolj dovzetni za nove okužbe kot necepljeni. Iz tega lahko razberemo, da je cepljenje škodljivo

  • ana77 11:27 05.oktober 2022.

    Ni problem si bodo razdelili med sabo.

  • Avatar pantani
    pantani 10:18 05.oktober 2022.

    Pogrešam veleumne komentarje ovc kot so Jernej,MS...!!!