Slovenija
10 ogledov

Porabili bodo milijardo manj

Janez Šušteršič Saša Despot
Rebalans. Finančni minister: Še letos želimo znižati primanjkljaj na tri odstotke BDP.

Minister Janez Šušteršič je včeraj pojasnil, da je groba ocena potencialnih prihodkov od morebitnih novih davkov okoli sto milijonov evrov. Samo uvedba četrtega dohodninskega razreda bi lahko prinesla okoli 15 milijonov. Če bi mejo za ta razred postavili pri 70 tisoč evrih bruto letnega prihodka, naj bi po podatkih ministrstva za finance v ta razred padlo 11 tisoč davčnih zavezancev.

Nekateri davki že letos

Od davkov, ki jih lahko pričakujemo že letos, pa na finančnem ministrstvu omenjajo dvig progresivne obdavčitve dražjih vozil pa tudi protikrizno začasno obdavčitev nepremičnega premoženja, vrednega več kot milijon evrov. Drugih kompleksnejših davkov, kamor spadajo davek na nepremičnine in davek na bančne transakcije ter nov davčni razred, ki ga zaradi davčnih pravil ni mogoče uvesti med letom, pa ni pričakovati letos.

Četrtina pri plačah

Izdatkov je lahko največ devet milijard evrov, je povedal Šušteršič, približno 800 milijonov evrov manj kot lani. Vlada bi četrtino tega zneska našla z linearnim znižanjem plač zaposlenim v javnem sektorju za deset odstotkov in odpravo plačnih nesorazmerij.

“Pričakujemo ponudbe sindikatov,” je dejal Šušteršič. Pogajanja z javnim sektorjem namreč še vedno tečejo in minister si želi dogovora, ki bo omogočil dosego zastavljenih javnofinančnih ciljev.

Lažje bo poslovati

Davek od dohodka pravnih oseb naj bi se do leta 2015 postopno znižal z današnjih 20 na 15 odstotkov. “To je signal mednarodnim investitorjem, ki jih Slovenija zanima, po drugi strani pa tudi domačim podjetnikom, da bodo manj razmišljali o selitvi naložb v kakšne oaze z nižjimi davčnimi stopnjami,” je še dejal minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.