Slovenija
37 ogledov

Poračun samo za žive

Starejši Saša Despot
Vdove. Umrlim neizplačanega dela zaradi Zujfa neupravičeno znižane pokojnine ne bodo vračali.

Bralka nas je opozorila na vdovo, ki so ji vdovsko pokojnino odmerili na podlagi moževe znižane pokojnine. Možu je bil del pokojnine odvzet zaradi pozneje črtanega 143. člena zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf).

Ta člen ni več v veljavi, saj ga je razveljavilo ustavno sodišče, poslanci pa so nato sprejeli še zakon, po katerem se bo vsem upokojencem vrnilo odzveti del. “Če si vdova po upokojencu, ki mu je bila z Zujfom znižana pokojnina, pa ti po popravku zakona ne pripada odvzeti del, ker moža ni več in on pač ne ve, da so popravili krivico,” je poudarila bralka, ki nas je opozorila na zgodbo.

Pripada ji višji znesek

“Vdovska pokojnina se mora obračunati od moževe pokojnine, ki bi mu pripadala ne glede na znižanje na podlagi Zujfa,” so povedali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM).

Na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) pa so dejali, da bi morala vdova aprila že prejeti pokojnino v višjem znesku, saj ji je bila pokojnina že odmerjena v višini 70 odstotkov od zneska pokojnine, ki bi jo prejemal pokojni brez uveljavitve določil Zujfa. “Če gospa ni prejela višje pokojnine, predlagam, da se nemudoma oglasi na najbližji enoti ZPIZ,” je dodal Brane Kokot iz ZPIZ.

Povračila za umrle ni

Vdovi tako pripada morebitna razlika v višini vdovske pokojnine za nazaj, če je bila njena pokojnina odmerjena na podlagi Zujfa in zato nižja, kot ji pripada zdaj po razveljavitvi 143. člena. Vendar pa vdova res ne bo dobila povrnjene razlike, ki bi po popravku zakona pripadala možu, saj, kot pravijo na ministrstvu, “je uživalec umrl pred sprejemom posebnega zakona”.

Komentarjev 1
  • erikkk 10:39 03.junij 2013.

    Jst pa predlagam gospej da gre na sodišče.