Slovenija
68 ogledov

Porast klicev zaradi mobinga

"Ali je dejansko več nasilja na delovnem mestu ali pa smo le bolj ozaveščeni, je Žurnal24 main
29. marca je Društvo SOS telefon odprlo novo telefonsko številko za vse tiste, ki imajo izkušnjo s kakršnokoli obliko nasilja na delovnem mestu. Do sedaj so prejeli dva klica.
Ko govorimo o mobingu, govorimo o procesih sovražne komunikacije ter visoko destruktivnega nasilja, ki so možni zgolj v določenih organizacijah oziroma njihovih kulturah.
Dora Lešnik Mungnaioni, SOS telefon

Vsi tisti, ki imajo izkušnjo trpinčenja (mobinga), spolnega ter drugega nadlegovanja na delovnem mestu, lahko od 29. marca dalje pokličejo na posebej temu namenjeno telefonsko številko 031 722 333, in sicer vsak torek od 17. do 20. ure.

V programu SOS telefon so se zanjo odločili zaradi vse več klicev, ki so se nanašali prav na nasilje na delovnem mestu. "Predvsem je šlo za trpinčenje (mobing) ali nadlegovanje. Klicev ni bilo veliko, a primeri so bili resni in kompleksni," pove Dora Lešnik Mugnaioni, koordinatorka projekta pri SOS telefonu, in dodaja: "Nasilje je bilo praviloma dolgotrajno, klicateljice in klicatelji so bili v vse večji stiski. Bili so nemočni, imeli so resne zdravstvene posledice. To je bil glavni razlog za vzpostavitev specializirane psihosocialne pomoči."

Skupina, ki se je usposabljala,  je multidisciplinarna, tako da smo uspele vključiti psihološka, pravna, organizacijska in sociološka znanja ter izkušnje z delom z žrtvami nasilja, ki nam jih v Društvu SOS telefon ne manjka.
Dora Lešnik Mugnaioni, SOS telefon
Svetovalke so prestale posebno usposabljanje
Osebam, ki potrebujejo pomoč zaradi nasilja na delovnem mestu, svetujejo posebej v ta namen usposobljene svetovalke.
"Usposabljanje so svetovalke opravile že lansko jesen. Gre predvsem za svetovalke, ki že imajo večletni 'staž' na SOS telefonu ali pa so strokovne sodelavke društva. Vključili smo tudi zunanje strokovnjakinje s področja spolnega nadlegovanja ter trpinčenja pa tudi iz zdravstva in izobraževanja," pove Lešnik Mugnaionijeva.

Svetovalke so tako usposobljene za laično psihosocialno podporo in informiranje o različnih oblikah pomoči ter poteh reševanja te problematike. Klicateljem nudijo pomoč, podporo, empatijo, informacije in jih tudi pravilno usmerijo v druge strokovne ali pristojne institucije.

 

Kjer pomembna vrednota vodstva organizacije ni zagotavljanje dostojanstva za vse zaposlene, se nam hitro lahko 'zgodi' mobing.
Dora Lešnik Mognioni, SOS telefon

Žal, po besedah koordinatorke programa, omenjenih institucij v Sloveniji ni veliko, saj mreža nevladne in specializirane pomoči šele nastaja. "Na začetku bo verjetno precej poudarka na razjasnjevanju samega procesa nasilja oziroma dogajanja, saj ljudje na splošno še vedno slabo poznajo pojme, ki so vezani na nasilje na delovnem mestu, prav tako ne poznajo svojih pravic in zakonodaje."

Program potrebuje čas, da "se prime"

Od 29. marca pa so do sedaj prejeli dva klica. "Zdi se malo, a smo še povsem na začetku. Vsak tak nevladen program rabi čas, da 'se prime', da postane poznan, da ga priporočajo tudi druge organizacije in usmerjajo svoje članstvo. Računamo tudi na sindikate ter strokovna združenja, na katera se tudi po naših izkušnjah obračajo članice in člani, kadar se znajdejo v primežu mobinga ali nadlegovanja," pravi Dora. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.