Slovenija
14 ogledov

Porast nesreč in oživljanj

Soncu se je treba izogibati med 10 in 16 uro. Zaščitite se z zaščitnimi kremami Žurnal24 main
Zadnje dni nas objema pasja vročina, zato vam ponujamo nekaj napotkov, kako ji ubežati ali se pred njo zavarovati. Zadrževanje v vročih prostorih vas lahko stane dehidracije in celo življenja.
Če je telo pregreto, ga samo s tekočino ne boste ohladili. Treba je iti v hladni prostor.
 

"Ob vročinskem udaru so ogroženi starejši ljudje v mestih, otroci, srčni bolniki in ljudje s čezmerno težo. Priporočajo, da se izogibamo gibanju na prostem, uživanje veliko tekočine in izogibanje fizičnim naporom," opozarja Peter Otorepec z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Ob ekstremni vročini je treba uživati veliko tekočine, tudi če niste žejni. Ko začutite žejo, je to že prvi znak dehidracije. Pijte vodo, izogibajte se alkoholnim pijačam in pijačam, ki vsebujejo kofein (kava, cola in energetski napitki). Kofein v teh pijačah namreč pospešuje izločanje vode iz organizma, kar pa je ravno nasprotno cilju, ki ga hočemo doseči.

Porast prometnih nesreč
Zadnje dni beležimo porast hudih prometnih nesreč, veliko več pa je bilo tudi oživljanj. Nekih dehidracij nismo zabeležili, saj menimo, da so ljudje dobro obveščeni o vročinskem valu, so nam zatrdili na ljubljanskem kliničnem centru (UKC).

Najbolj ogroženi:
Starostniki, predvsem tisti, ki živijo sami v višjih nadstropjih, kjer je sončno obsevanje bistveno močnejše.
Bolniki. Najbolj izpostavljeni so bolniki, ki trpijo za obolenji srca in ožilja. Obremenitev srca je v teh dneh večja. "Če toploto oddajamo, se žile širijo, posledično se poveča pretok krvi in večja je obremenitev srca," doda Otorepec.
Vročina grozi tudi sladkornim bolnikom in posameznikom z boleznimi ledvic.
V nevarnosti pa so tudi bolniki z duševnimi boleznimi, ki jemljejo določena zdravila. Ta spremenijo občutek za toploto. "Najbolj izpostavljeni so bolniki, ki trpijo za shizofrenijo, Alzheimerjevo boleznijo, in ljudje, ki jemljejo antidepresive."
Otroci, pri katerih je težava predvsem to, da ne znajo povedati, kdaj so žejni. Majhnim otrokom je treba redno dajati tekočino.

"Ohladite se v trgovskih centrih"
"Sliši se malo absurdno, vendar pa v številnih državah Bližnjega vzhoda ljudem svetujejo, naj gredo v šoping centre, ki so hlajeni," kot eno od možnosti omeni Otorepec.

Problem klime!

S klimatskimi napravami na delovnem mestu in doma ne gre pretiravati. Temperatura v prostorih naj bi bila le za 5–7 stopinj nižja od zunanje temperature. Otorepec dodaja, da veliko ljudi toži, da jih zaradi klime boli glava ali dobijo vnetje sinusov. "Klima, ki ni redno vzdrževana, je lahko vir določenih bakterij, kar je lahko vzrok vnetij dihal in nosnih votlin," zatrjuje Otorepec, vendar se je po njegovih besedah še vedno bolje ohladiti, kot pa vztrajati na vročini in tvegati vročinski udar ali dehidracijo.

Alkohol širi žile in povzroča hitrejšo dehidracijo. S pivom se bomo v vročih dneh bolj težko odžejali.
 

Nič mastnega!
Izogibajte se mastni in preveč začinjeni hrani. Organizmu je treba pomagati s prehrano na osnovi sadja in zelenjave, ki vsebuje vitamine, vodo in antioksidante, ki nas varujejo pred prostimi radikali, ki jih povzroča izpostavljanje soncu. Zato uživajte melone, pomaranče, avokado in grozdje. V vročini so lažje prebavljivi mlečni izdelki, jogurt, skuta in siri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.