Slovenija
33 ogledov

Porast ovadb in odhodov s policije

(Foto: Bralec Martin) Žurnal24 main
Novo mesto: policisti domnevno kršili zakon s pridržanjem komandirja. Velenje: zoper komandirja bojda vložena kazenska ovadba. Lani se je 30 policistov z Dolenjskega prijavilo na razpis za varnostnike.

Primer komandir Policijske postaje Novo mesto (PP NM): novembra je povzročil prometno nesrečo. Z oškodovanko se je zaradi manjšega trka dogovoril za izplačilo 50 evrov, na kolikor je bila škoda kasneje tudi ocenjena, in ji izročil svoje podatke. Ženska je nato poklicala policijo, ki je obiskala komandirja na domu in mu zaradi odklonitve alkotesta izdala pridržanje, čeprav ga niso ujeli pri samem prekršku. Ta primer (podobnih naj bi bilo kar precej) zdaj preverja tudi Urad varuhinje človekovih pravic.

Govorim hipotetično: če so te navedbe točne, so tu elementi suma storitve kaznivega dejanja in bi morala vrhovno državno tožilstvo oziroma preiskovalna skupina ugotoviti, za kaj je šlo.
 

Pritožb zaradi razmer v policiji, tudi na omenjenem dolenjskem koncu, ne manjka, nekatere policijske postaje pa s stalnimi težavami kar bodejo v oči. Tako naj bi po naših informacijah v Velenju prišlo do nekaterih premestitev, zoper komadirja PP Velenje pa naj bi podali celo kazensko ovadbo.

O novomeškem primeru in nekaterih drugih zadevah smo se pogovarjali z Zoranom Petrovičem, predsednikom Sindikata policistov Slovenije (SPS). SPS je v zadnjih mesecih podal dve kazenski ovadbi. O podrobnostih ne želi govoriti, pravi pa, da bodo ob potrditvi sumov o tem obvestili javnost.

Kakšen je vaš komentar na informacije glede obravnave bivšega komandirja PP NM, ki so prišle v javnost?
Če je pravna podlaga sporna, je lahko sporna v zakonu o varnosti cestnega prometa in v tej zvezi tudi v zakonu o prekrških. Konkretnega primera ne morem komentirati, ker nisem seznanjen z vsemi podrobnostmi. A če pride do takšnega primera, ko kršitelj ni zaloten na kraju in je doma, obstaja dvom, da je takšno pridržanje zakonito. Sam sem nekoč imel identičen primer, kot ga navajate, in zakonske podlage za pridržanje ni bilo. Mnenje sindikata je, da morajo biti vsi postopki izvedeni zakonito, da morajo biti policisti obravnavani tako kot drugi državljani in da bi se v tem primeru glede na resnost očitkov v javnosti morala opraviti interna preiskava.

Za delo v policiji morajo biti ustvarjeni ustrezni pogoji in tu je vlada nedvomno ustvarila vse pogoje, da si začnejo policisti drugje iskati vir preživetja.
Je pa treba poudariti, da se v novi policijski zakonodaji nekateri mehanizmi nagrajevanja izboljšujejo.
 

Mislite torej notranji nadzor?

Da.

Potem je pomenljiv podatek, da naj bi ga direktor zavrnil.
Glede na težo obtožb bi ga po našem mnenju  morali izvesti zlasti zato, ker iz javnih obtožb izhajajo očitki o nezakonitosti. Tako bi razjasnili vse dvome okoli tega.

Policijski sindikat iz Dolenjske in Bele krajine opozarja na slab položaj policistov. Podobnih pridržanj naj bi bilo več. Ste s temi primeri seznanjeni?
Lahko da se je zgodil še kakšen primer, a kot sindikat niti nimamo vpogleda v to, niti to ni stvar sindikata. Takoj po tistem dogodku smo nekako interno javnost opozorili, da gre za neenakopraven odnos obravnave policistov in navadnih državljanov. Mi pričakujemo korekten odnos tudi, ko je policist v prekršku. Včasih gredo pri policistih postopki v čudno smer, v nasprotju z veljavno zakonodajo, kar potrjujejo tudi sodbe sodišč o nezakonitih disciplinskih ukrepih in odpovedih delovnega razmerja. To državo precej stane.

Če policisti v obravnavi drug drugega kršijo zakon, kako naj jim potem navadni državljani zaupamo, da ne bodo istega storili, ko obravnavajo nas?
To je nehvaležen primer za komentiranje, ker ne poznamo vseh okoliščin. Ravno zato poudarjam, da morajo biti vsi obravnavani enakopravno in zakonito. Sicer pa so takrat na enem naših forumov pisali o tej zadevi in nekateri so takoj opozorili, da že iz opisa dogodka obstaja dvom zakonitosti pridržanja.
Verjetno ne gre le za nezadovoljstvo v zvezi s spornimi pridržanji. Kje so še težave?
Lahko rečem, da je nezadovoljstvo z nenapredovanji verjetno pri nas še izrazitejše kot drugje v javni upravi. Aneks št. 4 h kolektivni pogodbi za javni sektor  je še vedno v fazi izpodbijanja na ustavnem sodišču. Vodje praktično nimajo nobenega instrumenta, da bi policiste motivirali za delo, in vlada precejšnja nemotivacija, ker nekateri že od pet do sedem let niso napredovali.

Potem lahko pričakujemo beg iz policije?

Ja, ko bo gospodarstvo okrevalo. Po mojih podatkih se je lani okoli 30 policistov z Dolenjskega prijavilo na razpis za varnostnike pri enem od večjih delodajalecev na Dolenjskem. Lani jih je okoli deset odšlo in mislim, da je bilo prav toliko še prostih delovnih mest. Problem je, da je treba policista usposobiti, motivirati in najti način, kako ga obdržati v policiji.

Ne moreš človeka samo hvaliti, dati mu je treba tudi kakšno nagrado za nadpovprečno opravljeno delo. Lahko pa po drugi strani povem, da smo z vodstvom policije na nekaj točkah uspeli uvrstiti tovrstno nagrajevanje v policijsko zakonodajo (Zakon o organizaciji in delu Policije), ki je ta teden že v fazi javne razprave. Vlada s takšno politiko do zaposlenih v policiji ustvarja zelo slabe delovne pogoje, ki se lahko izražajo tudi v slabšem varnostnem položaju v državi. Na to smo zelo jasno in glasno opozorili, zato se nihče ne more delati nevednega.
Večina policistov dela zelo pošteno in marsikdo ima težave, ker en posameznik krši zakon.
 

Kakšen bi bil sklep tega primera na Policijski upravi Novo mesto?

Glede na teže obtožb bi pričakoval, da se bo vključilo tudi vrhovno državno tožilstvo, ki ima specializiran oddelek za preiskavo kaznivih dejanj, ki jih storijo policisti oziroma osebe s policijskimi pooblastili. Stvar naj se pojasni in razčisti. Mi smo opozorili interno javnost, naj nam takšne zadeve škodijo. Večina policistov dela pošteno in marsikdo ima težave, ker en posameznik krši zakon. A tako je povsod in to je stvar posameznika, tudi novinarji so različni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.