Slovenija
19 ogledov

Poravnali bodo škodo

Sekači so se v teh vročih dneh že podali tudi v gozdove pri Leskovcu pri Krškem. Žurnal24 main
Sporazum. Eles ga bo podpisal z desetimi občinami ob trasi daljnovoda.
64 milijonov evrov bo stala gradnja daljnovoda Beričevo–Krško.

Občine pričakujejo zagotovilo, da bo škoda na njihovi infrastrukturi poravnana, zato smo našli skupno rešitev,” so pred podpisom sporazuma sporočili iz Elesa. “Gre za povračilo dejansko nastale škode,” je zadovoljen sevniški župan Srečko Ocvirk. Prepričan je, da Eles občin s sporazumom, ki ga bodo slovesno podpisali danes ob 13. uri na gradu Bogenšperk, ne bo speljal na led. “Sporazum vsebuje finančna varovala, tako da smo lahko brez skrbi,” je povedal Ocvirk.

Velike obremenitve cest
V Občini Sevnica, v kateri bo skozi štiri krajevne skupnosti teklo 13 kilometrov 2 x 400-kilovoltnega daljnovoda Beričevo–Krško, je bila ustanovljena posebna komisija, ki bo sproti reševala težave na terenu. Računajo, da jih ne bo malo, saj gre za dolgotrajno obremenjevanje okolja.

Poleg tega je treba izpostaviti pomembno dejstvo, da se daljnovod gradi v odmaknjenih vaseh, kjer je infrastruktura grajena za lokalno prebivalstvo, zato bodo lokalne ceste in javne poti težko prenesle obremenitve,” je napovedal Ocvirk. Investitor Eles mora sicer zagotavljati dnevno prevoznost cest, po končani gradnji pa vzpostaviti prvotno stanje, je pristavil župan.

Dela že potekajo
Na 80-kilometrski trasi daljnovoda Beričevo–Krško bodo posekali 200 hektarov gozda oziroma 40 tisoč kubičnih metrov lesne mase. Gradnja daljnovoda, ki bo poskrbel za zanesljivo in kakovostno oskrbo z električno energijo osrednjega dela države, kjer je večja poraba elektrike, se je začela aprila, zgrajen pa naj bi bil do konca leta 2013.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.