Slovenija
27 ogledov

Poravnava, sicer tožba

Rastko Tepina se v vprašanje, kdo je bil nevesten v postopku imenovanja direktor Žurnal24 main
Prešernovo 
gledališče. Podan sum nevestnega dela prejšnje mestne uprave.

Zveza kulturnih društev Kranj (ZKD) je zoper nekoga v kranjski mestni upravi vložila naznanilo suma kaznivega dejanja nevestnega dela. Vzrok suma je nedavni neuspešen izbor direktorja Prešernovega gledališča, ki je bil razveljavljen zaradi napake, na katero so bili občinski funkcionarji sicer opozorjeni, so povedali v ZKD. Razplet bo imel za občino očitno tudi finančne posledice.

Uprava ne komentira
S strani upravnega sodišča razveljavljen postopek imenovanja Ivane Djilas za direktorico Prešernovega gledališča je tekel v prejšnjem mandatu. Sedanja kranjska mestna uprava je z naznanilom ZKD o sumu storitve kaznivega dejanja nevestnega dela seznanjena. Komentira ga ne, prav tako s tem v zvezi ne vodi nobenih postopkov. Zadevo prepušča policiji in tožilstvu.

Boštjančičev članek
Pri ZKD sum opirajo na komentar kranjskega svetnika Staneta Boštjančiča v Gorenjskem glasu, kjer je predstavil svoje videnje zapleta okrog neimenovanja Ivane Djilas za direktorico Prešernovega gledališča. Boštjančič je med drugim zapisal, da je prejšnja mestna uprava zagrešila temeljno napako s tem, ko ni upoštevala opozoril, da mora biti izbira Djilasove podkrepljena z obrazložitvijo. Sledila je tožba na upravnem sodišču, ki jo je protikandidat Borut Veselko dobil.

Izrazito šikaniranje
Na Policijski upravi Kranj so zatrdili, da so prijavo prejeli. “Policisti zbirajo obvestila. Več informacij v tej fazi policijskega postopka ne moremo posredovati,” je dejal tiskovni predstavnik Leon Keder. Na ZKD o konkretnih imenih niso želeli govoriti, so pa pojasnili, da so naznanilo podali tudi zato, ker so jih občinski organi štiri leta, kot pravijo, izrazito šikanirali. “Pri načinu imenovanja Ivane Djilas so očitno uporabljali enake metode, kot so jih pri odnosu do naše zveze. Menim, da je naznanilo edina pot, ki nam še ostane, če se želimo boriti za bolj pošteno družbo,” je povedal Rastko Tepina, predsednik društva.

“Gre za šlamparijo”
“Dvomim, da gre za kaznivo dejanje, predvsem šlamparijo,” je naznanilo suma na podlagi njegovega sestavka komentiral Boštjančič. “Šlamparija pri delu še ni kaznivo dejanje. Nastopiti bi morale tudi škodljive posledice. Tukaj jih še ni,” je povedal. “Posledice bi bile, če bi denimo Djilasova dobila tožbo, s katero grozi. Potem bi bilo nedvomno treba ugotoviti odgovornost,” je sklenil.

Posledice bodo
Djilasova je potrdila, da o tožbi razmišlja. “Pogovarjamo se sicer o zunajsodni poravnavi. Če je ne bo, bom vsekakor tožila,” je dejala včeraj. O višini odškodnine pa še ni mogla govoriti.

Danes poteče razpis
Danes sicer poteče razpis za novega direktorja. Do včeraj sredi dneva sta prispeli dve prijavi, odpiranje prijav je predvideno za jutri.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.