Slovenija
158 ogledov

Porazni rezultati testa UV-majic

majica UV zaščita Profimedias
Le šest od desetih testiranih otroških majic z UV faktorjem je na testu, ki so ga opravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, doseglo na izdelku deklarirano zaščito.

Oblačila, ki naj bi varovala pred škodljivimi sončnimi žarki, imajo označen faktor, ki je primerljiv z zaščitnimi faktorji pri sončnih kremah, pravi Dušica Breskvar z Zveze potrošnikov Slovenije. "UV oblačila, ki jih najdemo na trgu, so izdelana iz sintetičnih vlaken, v katera lahko že med procesom nastajanja vgradijo snovi, ki vpijajo ultravijolične žarke. Prednost sintetičnih vlaken pred naravnimi je v tem, da so lahko izredno tanka, njihov prerez je pravilen, okrogel, zato lahko iz njih izdelujejo bolj goste materiale, tako da med nitmi praktično ni prostora, skozi katerega bi lahko sončni žarki dosegli kožo. Tkanine iz tankih niti so nenazadanje tudi lažje in zato prijetnejše za nošenje v vročini in se tudi hitreje sušijo," pojasnjuje Breskvarjeva. 

Porazni rezultati testa

Rezultati testa, ki so jih opravili na ZPS, so pokazali, da so "kar na štirih od desetih UV-majic izmerili slabšo stopnjo zaščite pred ultravijoličnimi žarki, kot je navedena na etiketi, kar je več kot porazna ugotovitev". "Najslabše so se izkazale majice v beli barvi oz. majice, ki imajo belo barvo na izpostavljenih delih. Najboljšo zaščito pa so na preverjanju višine UV faktorja zagotavljale UV-majice temnih barv."

Svetla in bela oblačila bolj prepuščajo sončne žarke kot temnejša in intenzivno obarvana oblačila, medtem ko so meritve UV faktorja na suhih in mokrih vzorcih pokazale le manjša odstopanja, ki pa niso alarmantna. 

Bombažne majice: barva igra vlogo

Testirali so tudi zaščito, ki jo nudijo bele in črne bombažne majice. "Da bela majica ni primerna, ker sploh ne zagotavlja zaščite, je bilo bolj ali manj pričakovano, presenetili pa so nas odlični rezultati črne majice. S črnim barvilom obdana bombažna nit dobro vsrka sončne žarke, svoj delež pri zaščiti pa ima tudi material, ki smo ga izbrali posebej pozorno: pletivo z veliko gostoto in minimalno prepustnostjo (tanke niti)," poudarjajo na ZPS. Ob tem opozarjajo, da imajo bombažne majice lahko dobre zaščitne sposobnosti, a le, če so temnih barv in iz neraztegljivih materialov, dovolj tanke in čim bolj gosto pletene.

 

 
Komentarjev 4
  • Pepe007 18:35 06.julij 2016.

    Mene tudi ne, pa me v 15-ih minutah brez vsake zaščite po ramenih in hrbtu že opeče. Zgleda, da sem pri zidanju nosil visoko profesionalne majice.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:26 06.julij 2016.

    Škodljivi sončni žarki... LOL!!! Dobro da smo sploh preživeli miljone let.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:14 06.julij 2016.

    "Le šest od desetih testiranih otroških majic z UV faktorjem je na testu, ki so ga opravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, doseglo na izdelku deklarirano zaščito. "Podjetjem se je** če nimajo nadzora. Brez državnih zakonov bi imel mi divji ...prikaži več zahod kjer je nateg največja vrlina.