Slovenija
14 ogledov

"Poročilo je bilo ignorirano"

Onkološki inštitut Saša Despot
Nepravilnosti pri odpisu opreme. Menjave v svetu OI.

Na Onkološkem inštutu (OI) je bila odtujena miza v vrednosti 260 tisoč evrov, je na včerajšnji seji odbora za zdravstvo povedal Boris Pleskovič, do nedavnega član in predsednik sveta OI. Z mizo naj bi imeli na OI več težav, vendar garancije niso uveljavljali. "Kam je bila miza odpeljana, nihče ni znal povedati," je dejala Ksenija Sever, nekdanja članica sveta OI. Mizo naj bi razžagalo podjetje Emedica, ki se sicer ukvarja s storitvami, povezanimi z medicinskimi aparati. Papirji o tem, da je bila miza odpeljana, niso bili podpisani, podjetje pa je račun izdalo šele leto kasneje.

Ministrstvo nič ne ve

Odtujitev operacijske mize je ena od nepravilnosti, na katero je v poročilu ob zaključku mandata opozoril svet OI pod vodstvom Pleskoviča. "Pretresena sem nad tem, kar ste povedali, ministrstvo bo poročilo obravnavalo, res pa je, da zanj slišim prvič," je poudarila državna sekretarka Brigita Čokl, ki je na včerajšnji seji nadomeščala ministra Tomaža Gantarja. Ministrstvo je poročilo dobilo hkrati s člani sveta OI; ministra sem o tem osebno obvestil, je dejal Pleskovič, prav tako je pri obravnavi nepravilnosti sodelovala ena od direktoric direktorata na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec. "Poročilo je bilo popolnoma ignorirano. Če bi minister preučil ravnanje na OI v zadnjih desetih letih, bi bila reforma zdravstva na dlani," je opozoril tudi kirurg Erik Brecelj.

Zamenjava članov

Člani odbora za zdravje so včeraj sicer obravnavali nedavne zamenjave članov sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in sveta OI. "Delali smo dobro, odkrili smo številne nepravilnosti, nihče pa se ni zavzel za to, da svet OI ne bi bil zamenjan," opozarja Pleskovič. Svet OI, ki je pripravil poročilo, so menjali po osmih mesecih, novi svet pa se je sestal v začetku tega tedna. Za novo predsednico so izvolili Darinko Miklavčič, nekdanjo direktorico UKC Ljubljana.

Komentarjev 2
  • dragec 11:33 06.december 2013.

    In zamislite, oseba, ki je bila vpletene v nabavo postelj, deluje na ministrstvu (baje uspešno)

  • privat 07:47 06.december 2013.

    in samo nekaj se govori...kje je rešitev??? v vsakem poročilu so skoraj ista imena ,rezultatov pa ni?? po moje je kriv ta ki čita ta poročila in nič ne naredi