Slovenija
13 ogledov

Poročilo le iz predala

Aleš Hojs Benjamin Kovač
Obramba. Poročila, ki bo podlaga za umik vojakov iz Afganistana, vlada štiri mesece ni obravnavala.

Ta mesec naj bi bilo poročilo o delovanju slovenskih vojakov skupaj s priporočili za prihodnje delovanje, ki je bilo končano že lanskega oktobra, vendarle obravnavano na vladi. Ministrstvo za obrambo pa ga že štiri mesece ne želi razkriti javnosti.

Štiri mesece skrivalnic

Na Žurnalu smo za “Poročilo o delovanju Republike Slovenije v Afganistanu in priporočila za pot naprej” zunanje in obrambno ministrstvo zaprosili že septembra. Sprva nam niso znali razložiti, kje je, česar niso vedeli niti na vladi. Čez nekaj časa so nam povedali, da je poročilo končano, a čaka na novo vlado. Zdaj na obrambnem ministrstvu trdijo, da ga prejšnja vlada ni obravnavala “zaradi omejenih pooblastil ob razpustu državnega zbora”. Dodajajo, da poročila ne moremo dobiti na vpogled, dokler ga ne posodobijo in obravnavajo na vladi. Na podlagi tega dokumenta bo vlada sicer odločila “o oblikah nadaljnje prisotnosti Slovenije v naporih mednarodne skupnosti za stabilizacijo Afganistana po oktobru 2012,” še dodajajo.

Do zdaj že 26 milijonov

Na obrambnem ministrstvu so sicer potrdili, da se je z osnutkom poročila seznanil tudi novi minister Aleš Hojs, ki zagovarja umik Slovenske vojske iz Afganistana, a šele leta 2014. Takrat je namreč predviden celovit umik vseh zavezniških sil. Po tem datumu naj bi obrambo države prevzele afganistanske varnostne sile.

Davkoplačevalce je sodelovanje slovenskih vojakov v mednarodni misiji Isaf sicer stalo že 26,5 milijona evrov. V Afganistanu smo vojaško prisotni že osmo leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.