Slovenija
123 ogledov

Porod v avtu je izjemno redek

Okoli deset nosečnic na leto v Ljubljani nepričakovano rodi doma, pravi predstoj Žurnal24 main
Porodnišnice. Odločanje o racionalizaciji.

Porodi. Zdravstveni svet bo prihodnji mesec pripravil okvir za racionalizacijo mreže porodnišnic. “Načrt je neločljivo povezan z reorganizacijo celotne ginekološko-porodniške in predvsem babiške službe v Sloveniji,” pravi predstojnica ljubljanske porodnišnice Tanja Premru Sršen. V Sloveniji so štiri porodnišnice (Brežice, Trbovlje, Jesenice in Koper), ki imajo manj kot dva poroda na dan.

Vas skrbi, da bodo z večjo oddaljenostjo porodnišnic nosečnice manj varne?

Glede na to, da nosečnice že zdaj hodijo rojevat v Avstrijo in druge, od kraja prebivališča oddaljene porodnišnice, ne vidim argumenta, zakaj bi bilo to nenadoma nevarno.
 

Glede na to, da nosečnice že zdaj hodijo rojevat v Avstrijo in druge, od kraja prebivališča oddaljene porodnišnice, ne vidim argumenta, zakaj bi bilo to nenadoma nevarno. Pomembnejše vprašanje pri večji oddaljenosti od porodnišnice je organizacija osnovne zdravstvene in babiške oskrbe ter predvsem urgentne službe v okrožju.

Kakšni so lahko zapleti, ko se porod začne, pa je treba denimo na polurno pot?

To se dogaja že zdaj, saj lahko pot od Podutika v Ljubljani do Porodnišnice Ljubljana traja več kot pol ure. Če se v nosečnosti pojavi krvavitev ali odteče plodovnica, lahko nosečnica pokliče reševalno službo, saj ima v ta namen pripravljeno naročilnico za reševalni prevoz. Reševalci so ustrezno usposobljeni za vodenje poroda v vozilu.

Kolikokrat se zgodi, da porodnici ne uspe pravočasno priti v porodnišnico? Kaj so vzroki za to?

Porod v avtu ali reševalnem vozilu je izjemno redek. Približno deset nosečnic na leto v Ljubljani rodi nepričakovano doma. Vzrok je navadno nepričakovan, hitro potekajoč porod ali porod, pri katerem so popadki boleči šele pozneje, zato porodnica prepozno zazna, da se je dejansko začel.

Kako naj se porodnice odločajo, ko izbirajo porodnišnico?


Slovenske porodnišnice so strokovno na razmeroma dobri ravni, zato se bodo nosečnice brez večjih zapletov v nosečnosti kot doslej odločale glede na osebnostni pristop osebja in možnosti za izpolnjevanje želja v zvezi z lajšanjem porodne bolečine ali želja, izraženih s porodnim načrtom. Z uvedbo transporta v maternici, s katerim ogrožene nosečnice in/ali ogrožene plodove iz porodnišnic sekundarne ravni pravočasno premestijo v enega od obeh terciarnih centrov, so vse slovenske porodnišnice primerljivo varne.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.