Slovenija
46 ogledov

Porodniške bodo oklestili

Anja Kopač Mrak Saša Despot
Z novim letom znižana nadomestila za brezposelnost.

Do poletja naj bi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravilo spremembe socialne zakonodaje. Te naj bi vključevale znižanje nadomestil za brezposelnost za tri odstotke in omejitev porodniških nadomestil (za prve tri mesece porodniškega dopusta) na dvakratnik povprečne mesečne plače v Sloveniji. Samo z zadnjim naj bi privarčevali 1,4 milijona evrov, saj naj bi po besedah ministrice Anje Kopač Mrak nekatere mamice prejemale tudi devet tisoč evrov na mesec.

Zujf omejil starševsko

Spomnimo, porodniško nadomestilo je tudi po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf) ostalo nespremenjeno – zdaj znaša sto odstotkov osnove plače in ni omejeno navzgor. Je pa Zujf znižal starševsko nadomestilo (dopust za nego in varstvo otroka nadaljnjih devet mesecev, očetovski dopust in posvojiteljski dopust), ki zdaj znaša 90 odstotkov osnove plače oziroma sto odstotkov, kadar osnova ne presega 763,06 evra. Starševsko nadomestilo je tudi omejeno navzgor in ne sme presegati dvakratnika povprečne mesečne plače, kar znaša 1.888 evrov neto na mesec, je zapisano na spletni strani ministrstva. Po stari zakonodaji je bilo starševsko nadomestilo navzgor omejeno z 2,5-kratnikom.

Že januarja 2014

Mrakova je ob tem obljubila, da rezov pri socialnih pomočeh ne bo. Poleg tega pa naj bi se v prihodnje pri dodeljevanju transferjev upoštevali tekoči dohodki in ne tisti za eno ali celo dve leti nazaj, sistem odločanja pa naj bi poenostavili, tako da bodo socialni delavci imeli več časa za uporabnike. Spremembe naj bi začele veljati že januarja prihodnje leto.

Komentarjev 10
  • frenky 09:13 03.julij 2013.

    SAJ NI RES,PA JE

  • Scott 15:54 30.maj 2013.

    Vstajniki so želeli novo vlado in zdaj jo imajo!Tudi v Mariboru se Drava že spreminja v mleko, Pohorje pa v žgance.Krize ni več, lačnih otrok ni več, v nasprotnem bi mediji o tem poročali vsak dan, tako kot pred tremi meseci.?

  • privat 13:16 30.maj 2013.

    ha ha ha ...pa kaj ni to že smešno..??Malem človeku bojo vse vzeli!! Zakaj raje nebi odpovedali nadomestila za primer bresposelnosti POLITIKOM in drugim javnim usložbencem?? Vzeti pravice takim ,ki imajo dobre plače...porodniške ,bolniške,...sej oni tko al tko nebojo umrli od lahkote!