Slovenija
44 ogledov

Porodnišnica spet na tapeti

V sklopu brežiške bolnišnice deluje ena od 14 slovenskih porodnišnic. (Foto: Nad Žurnal24 main
Porodnišnica. Selila naj bi se v Novo mesto, ginekološka ambulanta pa naj bi ostala.

“Zaprtje oddelka ali tako preoblikovanje, da bi se del dejavnosti prenesel v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto, ni dopustno,” je ogorčen direktor SB Brežice Dražen Levojević. “To pomeni odmik določenih storitev od uporabnic in bistven poseg v delovanje bolnišnice,” doda.

Brežičani preglasovani
Delovna skupina, lani jo je imenovalo ministrstvo za zdravje, je namreč pripravila predlog racionalizacije ginekološko-porodne dejavnosti na Dolenjskem, ki ga je v petek potrdil razširjeni strokovni kolegij za ginekologijo in porodništvo. “V SB Novo mesto naj se izvaja porodniška dejavnost za območje Dolenjske, Bele krajine in Posavja, v SB Brežice pa naj se ohranita specialistična ginekološka ambulanta in dnevni hospital za ginekološke posege,” se glasi predlog, s katerim je soglašala večina v projektnem svetu.

Predstavniki brežiške bolnišnice so bili proti, prav tako so imeli pripombe glede načina dela skupine. “Če naše pripombe ne bodo upoštevane, ne bomo več sodelovali pri delu projektne skupine,” pravi Levojević.

Občina proti ukinjanju
“Občina Brežice ostro nasprotuje ukinjanju porodnišnice Brežice oziroma porodniškega oddelka,” v imenu občine govori župan Ivan Molan. “Ukinitev porodnišnice pomeni začetek ukinjanja oddelkov v brežiški bolnišnici in nadaljevanje namere, da se ukinjajo institucije v Brežicah in Posavju,” pravi Molan, za ohranitev bolnišnice z vsemi njenimi oddelki pa se je pred časom zavzel tudi svet regije Posavje. “Nasprotujemo politični ukinitvi porodnišnice, saj se bo na koncu izkazalo, da so pričakovani finančni učinki zanemarljivi ali celo negativni,” sklene župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.