Slovenija
37 ogledov

Porodov v vodi ni

Novorojenček. Shutterstock
Onesnažena voda. V postojnski porodnišnici porodnic ne odslavljajo.

"Da," je bil kratek direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, ko smo ga vprašali, ali jim dejstvo, da je voda na Postojnskem onesnažena, povzroča težave. Zgovornejša pa je bila glavna sestra Jana Čelhar:

"Panike seveda ni nobene, saj smo takoj po obvestilu koprskega zavoda za zdravstveno varstvo, da zadeva nikakor ni nedolžna, sprejeli ustrezne ukrepe; teh nismo prekinili niti, ko so nas medtem iz javnega podjetja Kovod obvestili, da je voda le motna ..."

"Od 22. decembra tako na primer nismo jedli solate, porodnice se sicer prhajo normalno, a si dojke pred dojenjem umijejo s sterilno vodo oziroma se obrišejo s sterilnimi zloženkami. Dojenčkov ne umivamo z vodo iz pipe, temveč s sterilno fiziološko tekočino, oljem, odvisno od kože in potreb," je še povedala. Celo umetno mleko mešajo z ustekleničeno vodo, ki jo prekuhavajo 15 minut.

Več kot 15 let brez težav

"Edina bistvena sprememba je, da trenutno nimamo porodov v vodi oziroma bi ga odsvetovali, če bi ga porodnica zahtevala. Na leto jih opravimo okoli 19, no, smo jih brez težav vse od leta 1996," je dodala Čelharjeva.

Obveščanje neustrezno

Marsikdo na Postojnskem ocenjuje, da obveščanje javnosti ni bilo ustrezno; kako nevarna je onesnažena voda, na primer niso vedeli niti nekateri bolniki, ki so na kemoterapiji, smo izvedeli.

Komentarjev 1
  • Tin Židanik 07:43 20.januar 2012.

    novinarji samo ne delajte panike, tam kjer je ni!!!