Slovenija
30 ogledov

Portugalci s kolačem nad recesijo

Portugalska slaščica pastel de nata. Shutterstock
Portugalsko, ki jo po lanski prošnji za mednarodno posojilo pesti še recesija, čaka nov izziv. Lokalna skupina je namreč vzpostavila mednarodno verigo kavarn, v katerih bo prodajala priljubljeno portugalsko sladico - kolač z jajčno kremo pastel de nata.

Portugalski gospodarski minister Alvaro Santos Pereira, ki s projektom še ni seznanjen, je v privlačnost kolača, ki so ga na Portugalskem prvič spekli pred nekaj stoletji, prepričan že nekaj časa. Skladno s tem verjame v uspešen izvoz te portugalske nacionalne sladice, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Pastel de nata je eden od najznačilnejših portugalskih izdelkov. Zakaj ga potem nikoli nismo uspeli izvažati?" se je minister spraševal na januarskem poslovnem panelu.

V tej luči je portugalske podjetnike pozval, naj razmišljajo "mednarodno". Ob tem je opozoril na velik uspeh ameriškega izvoza hamburgerjev in krofov ter izrazil prepričanje, da bi bil lahko uspešen tudi portugalski izvoz nata.

Kolač z jajčno kremo, ki se ga prelije s sladkorno glazuro in potrese s cimetom, je sestavljen iz tankih plasti testa. Po njem na Portugalskem veliko povprašujejo tako domačini kot turisti. Skozi leta je tako kolač postal vir nacionalnega ponosa in spomina na lenobne dni v lizbonskih kavarnah.

Četudi bo mednarodna veriga kavarn Be-business, ki je že pripravila načrt promocije pastela de nata v tujini, uspela, pa verjetno ne bo rešila recesije.

Portugalska, katere gospodarstvo naj bi se letos skrčilo za tri odstotke, se na vso moč trudi stabilizirati javne finance, zaradi nevzdržno visokih stroškov posojil pa je bila lani prisiljena zaprositi za 78 milijard evrov pomoči držav evropske monetarne unije in Mednarodnega denarnega sklada.

Tako kot druge ranljive evrske države se tudi portugalske oblasti zavzemajo za okrepitev rasti bruto domačega proizvoda prek izvoza.

Komentarjev 1
  • Janez Hrastnik 14:43 26.avgust 2012.

    na fotografiji je napačno pecivo, to ni "pastel de nata"