Slovenija
14 ogledov

Posamezne kršitve med molkom

Je kje kakšno ogledalo? Žurnal24 main
Do 18. ure so v dežurni službi direktorata za upravne notranje zadeve ministrstva za notranje zadeve zabeležili 21 domnevnih kršitev volilnega in referendumskega molka.

Tri domnevni kršitvi se nanašata na sporno vsebino v časopisu, dve na objavo po radiu, ena na spletne vsebine, štirikrat so domnevne kršitv epovezane s plakati (enkrat prelepljenje plakata, enkrat lepljenje plakata in dvakrat druga vrsta plakatiranja), pet domnevnih kršitev na volilni material v nabiralnikih, pet domnevnih kršitev na opravljanje anket v zvezi z jutrišnjim dogajanjem, n aŠtajerskem pa so zabležili tudi primer, ko je neko vozilo vozilo naokoli z zastavo in transparentom.

Na ministrstvu za notranje zadeve so nam povedali še, da je sedem klicev prijav domnevnih kršitev molka prišlo iz Ljubljane in okolice, šest iz Gorenjske, pet s Štajerske, dva iz Prekmurja in eden brez navedbe.

V skladu z določbo prvega odstavka 2. člena zakona o volilni in referendumski kampanji se je morala opolnoči končati javna volilna kampanja v zvezi z izvedbo glasovanja za volitve predsednika republike in referenduma. Volilni molk bo trajal do nedelje do zaprtja volišč ob 19. uri.

Državljani lahko prijavijo kršitve
V času volilnega molka je prepovedana kakršnakoli propaganda, katere namen je vplivanje na odločitev volivcev in volivk. V skladu z določbo prvega odstavka 2. člena zakona o volilni in referendumski kampanji se je morala opolnoči končati javna volilna kampanja v zvezi z izvedbo glasovanja za volitve predsednika republike.

Kršitve volilnega molka bo v soboto in nedeljo spremljala dežurna služba notranjega ministrstva. Opažene kršitve lahko državljani v nočnem času (med polnočjo in 7. uro v noči na soboto in med 19. uro in 7. uro v noči na nedeljo) lahko državljani sporočijo na telefonsko številko operativnega komunikacijskega centra Generalne policijske uprave 080 12 00. Med 7. uro in 19. uro v soboto in nedeljo lahko državljani kršitve prijavijo dežurni službi direktorata za upravne notranje zadeve MNZ na telefonski številki 080 21 13.

Poleg predsedniških volitev bodo državljani na referendumu odločali tudi o usodi Zavarovalnice Triglav. © BOBO

 
Volilni odbori bodo pripravljali volišča za nedeljske volitve
Pred nedeljskimi volitvami predsednika republike in referendumskim odločanjem o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic se bodo danes sestali volilni odbori, ki bodo v nedeljo vodili glasovanje na skoraj 3700 voliščih po državi ter po končanem glasovanju ugotavljali volilni izid. Člani volilnih odborov bodo med drugim prevzeli volilno gradivo ter uredili volišče, tako da se bo naslednjega dne lahko ob 7. uri nemoteno začelo glasovanje.

Na volišču ne sme biti ogledal

Prostori na volišču - gre za volilne kabine, bokse oz. s pregradami na mizah ločene prostore -, kjer bodo volivci v nedeljo izpolnjevali glasovnice, morajo zagotavljati tajnost glasovanja. Tako na volišču denimo ne sme biti ogledal ali drugih predmetov, ki omogočajo zrcaljenje.

Na volišču tudi niso dovoljena propagandna gradiva, ki se nanašajo na volitve. Prav tako ne fotografije, plakati, simboli, zastave, praporji ali druga propagandna gradiva ter obeležja političnih strank. Niti člani volilnih odborov niti zaupniki na volišču ne smejo nositi nobenih znakov ali simbolov strank in predsedniških kandidatov kot tudi ne njihovih priponk ali nalepk z njihovimi imeni, fotografijami, logotipi. V prostoru, kjer je volišče, pred prostorom ali na zgradbi, naj bo po možnosti razobešena državna zastava Slovenije, je zapisano v navodilu za delo volilnih odborov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.