Slovenija
20 ogledov

"Posameznik ne more odločati sam"

Divjanje mariborskih navijačev na nogometni tekmi v Stožicah. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Policija: Policija ob nogometni tekmi v Stožicah ukrepala pravočasno in učinkovito. Zamenjave v posebnih policijskih enotah možne glede na zmožnosti. Niso seznanjeni z množičnim podajanjem izstopnih izjav.

Preiskava še v teku
Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil v povezavi s kaznivimi dejanji. Za zdaj so obravnavali kazniva dejanja: kršitev človekovega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, poskus preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in lahka telesna poškodba. Predloga za pregon kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari od lastnika stadiona policija sicer še ni prejela.

"Policisti niso pasivno spremljali dogajanja"
Inšpektor Sektorja uniformirane policije na PU Ljubljana Simon Sihur je znova zavrnil očitke, da je bilo ukrepanje posebne policijske enote (PPE) ob nogometni tekmi med Olimpijo in Mariborom 29. septembra v Stožicah zapoznelo. "Policija je posredovala takoj, ko organizator ni bil več sposoben zagotavljati reda. PPE deluje izključno na povelje, v čas ukrepanja pa je treba všteti tudi čas izvedbe naloge," pojasnjuje Sihur.

 "Posameznik v sestavu ne more sam odločati, katere naloge bo opravljal. Ko je treba  zavarovati življenje ljudi, njihovo varnost ali lastno življenje, pa policist lahko izvede ukrepe. Ob drugačnem načinu delovanja – če bi pripadniki delovali posamezno – bi bilo težko zagotavljati učinkovitost, zakonitost in sorazmernost ukrepov," doda vodja Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi Janez Ogulin.

Le tisti, ki ima pregled nad celotnim položajem, lahko oceni, kdaj je nekaj pravočasno in kaj ne. Pretehtati je treba vse okoliščine.
Janez Ogulin

Slabi dve minuti
Pripadniki PPE morajo delovati v skladu z zakonodajo in načelom sorazmernosti. Varovanje vodi operativni štab in operativne skupine na terenu in ravno štab odloči, v katerem trenutku bo uporabil posredovanje pripadnikov PPE, ki morajo delovati v skladu s postopkom.

"V tem primeru ni bilo ugotovljeno, da bi policisti pasivno spremljali dogajanje. Minil je zelo kratek čas po odločitvi operativnega štaba, da začnejo izvajati naloge," zatrdi Ogulin. Od začetka povelja do začetka izvajanja nalog je tako minila minuta in 50 sekund.

Po podatkih Sindikata policistov Slovenije je odpoved soglasja za delo v PPE vložilo od 60 do 70 odstotkov pripadnikov. Koliko članov ima ta enota na sklic, je tajen podatek, "do tisoč" pa okvirno številko poda Ogulin.

Niso seznanjeni z množičnim podajanjem odstopov
Kot smo prvi poročali, pripadniki posebnih enot množično podajajo izstopne izjave, s čimer želijo opozoriti na nezadovoljstvo z razmerami v PPE, predvsem z načinom vstopa in izstopa iz te enote.

Po prepričanju Ogulina do dejanske podaje odpovedi soglasji ne bo prišlo. Prihajale so na naslov Sindikata policistov Slovenije, na policiji pa uradno niso dobili nobenega: "Menimo, da gre v tem primeru za izražanje podpore prizadevanjem za ureditev položaja policista." Tudi s kakšnim množičnim podajanjem izstopnih izjav niso seznanjeni, pravi Ogulin.

Brez težav z novimi kadri
Poudari, da do zdaj policija še ni imela težav s pridobivanjem kadrov. Vsako leto obravnavajo določeno število policistov, ki si iz takih in drugačnih razlogov ne želijo več delati v PPE. Do premestitve ne pride že naslednji dan, tako kot tudi drugje ne.

Policisti morajo v enoti do zamenjave izvajati naloge in dolžnosti, ki so določene z odločbo: "Lahko zagotovim, da bo PPE tudi v prihodnje izvajala vse naloge, ki so določene," konča Ogulin, in nič drugače ne bo na nocojšnji tekmi med Slovenijo in Ferskimi otoki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.