Slovenija
85 ogledov

Pošast, ki je zobala kite

Močni vetrovi so razpihali pesek in odkrili trimetrsko fosilno lobanjo. (Foto: R Žurnal24 main
Raziskovalci, ki so pregledovali perujsko puščavo v upanju, da bi odkrili fosilne ostanke kitov, so bili osupli ob odkritju okostja morske pošasti, ki je trikratno prekašala kita ubijalca.

Zobje pošasti, ki so ji nadeli ime Leviathan Melvillei, so bili ogromni, tako da so sprva mislili, da gre za slonove okle. "Pred tremi milijoni let v Južni Afriki ni bilo nikakršnega sledu o slonih, fosilni ostanki pa pripadajo vrsti, ki je živela pred 12 do 15 milijoni leti," je vzhičeno zatrdil profesor Jelle Reumer, eden izmed članov skupine, ki je v perujski puščavi Pisco-Ica okoli 300 kilometrov južno od Lime našla velikana.

Močni vetrovi so razpihali pesek in odkrili trimetrsko fosilno lobanjo. Lobanja modrega kita, do danes največja žival, ki je kadarkoli prebivala na Zemlji, meri v dolžino okoli šest metrov.

Usodno hladnejše podnebje

Med fosilnimi ostanki so našli poleg lobanje tudi kosti čeljusti in večje število zob, vsak izmed njih ima premer do 12 centimetrov, v dolžino pa merijo tudi do neverjetnih 36 centimetrov. "Velikost zob razkriva dejstvo, da se je sesalec po vsej verjetnosti prehranjeval z vosatimi kiti, ki jih je bilo v obdobju Leviathana na pretek," dodaja Reumer. Vzrok izumrtja ostaja del skrivnosti, vendar pa poznavalci domnevajo, da jim je sodila izredna sprememba podnebja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Po obdobju miocena je postalo precej hladneje, poleg tega pa so postali vosati kiti precej večji, tudi do 30 metrov, kar je plenilcu onemogočilo napad. Podobna zgodba se je zgodila pri slonih, saj so zaradi velikosti postali izredno redek plen levov," razlaga profesor.

Sorodnik kita ubijalca
Raziskovalci poudarjajo, da je Leviathan po načinu prehranjevanja najbolj podoben današnjemu kitu ubijalcu, ki se prehranjujejo z morskimi levi, tjulnji, ribami in podobno, od časa do časa pa napadejo tudi kita. Kiti glavači imajo danes povsem drugačen način prehranjevanja, saj se na globini od kilometra naprej prehranjujejo z lignji, poleg tega pa imajo relativno majhne zobe samo na spodnji čeljusti.

Antični velikan je sicer dobil ime po hebrejski besedi za mistično pošast Livyatan in po Hermanu Melvillu, avtorju legendarne novele Moby Dick. Ostanke pošasti bodo postavili na ogled v muzeju zgodovine v Limi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.