Slovenija
21 ogledov

Posavje: več kot mio. za posredovanje

Žurnal24 main
V vasi Lipa na Ljubljanskem barju in v kraju Struge še vedno vztraja narasla voda. Glede na to, da nas ta konec tedna čakajo nove padavine, se lahko zgodi, da voda še ne bo odtekla.

Narasle vode v omenjenih krajih zelo počasi odtekajo. Kakšno je trenutno stanje v občini Dobrepolju si preberite v povezavi. Podrobnejše poročilo iz Ljubljanskega barja tukaj.

Vremenoslovci medtem za ta konec tedna napovedujejo nove padavine, kar pa bi lahko še dodatno opočasnilo odtekanje naraslih voda. Preberite aktualno napoved

Zaradi zelo razmočene zemlje bodo ob novem deževju veliko nevarnost predstavljali zemeljski plazovi.

Iz Veterinarske uprava RS lastnike živali opozarjajo, da naj bodo pozorni na zdravje in dobro počutje svojih živali.

"Živali lahko obolijo zaradi uživanja neprimerne vode in krme, lahko pa se pojavijo nekatere bolezni. Možno je tudi spremenjeno obnašanje zaradi stresa,"
opozarjajo na Vursu in dodajajo, da naj se rejci v primerih spremenjenega zdravstvenega stanja obrnejo na svojega veterinarja.

Da je fotografiranje in zadrževanje ob plazovih nevarno, sporočajo iz Civilne zaščite za Severnoprimorsko. Uspešno akcijo reševanja vozil pri Zidanem Mostu pa si oglejte v galeriji.

Elektriko imajo spet vsi
Iz Elektra Ljubljana so sporočili, da se je stanje na poplavljenih območjih izboljšalo do te mere, da so vse transformatorske postaje priklopljene ali pripravljene na vklop.

"Na področju DE Kočevje so dopoldne do 12 ure priklopili večino odjemalcev, izklopljene so samo posamezne hiše (prazne, izseljeni odjemalci,..., ), kjer se popoplavna sanacija še ni začela," so zapisali na Elektru Ljubljana.  

Začel se je popis škode
Ljubljančani lahko škodo, ki so jo povzročile poplave, prijavijo na spletni strani občine ter na sedežih četrtnih skupnosti osebno, po telefonu ali elektronsko pošti.

Na terenu medtem že poteka popis škode. Pred prihodom komisije morajo občani pripraviti tloris objekta z merami poplavljenih prostorov in kopijo zapisnika zavarovalnice, parcelno številko, katastrsko občino parcele, davčno številko, EMŠO ter fotografijami objekta.

Škodo zaradi poplav pa naj na telefonsko številko 01/786 70 10 prijavijo tudi prebivalci občine Dobrepolje.

Stroški posredovanja ob zadnji poplavi na območju Save v občini Krško po prvi približni oceni komisije za oceno škode znašajo več kot milijon evrov, v občini Brežice stroške posredovanja ocenjujejo na 150.000 evrov. Končni podatki o škodi v Posavju bodo znani do 20. oktobra, ko morajo biti po sklepu vlade zbrani vsi podatki.

Kot je na sredini izredni seji sveta regije Posavje v Krškem povedal kostanjeviški župan Mojmir Pustoslemšek, je v dobesedno preplavljeni Kostanjevici na Krki voda zalila približno 90 objektov občanov in nekaj poslovnih objektov, prebivalci razmočenih hiš, ki so v večini zgrajene iz poroznega gradiva, pa se bojijo vlage in zime.

Aktualna vremenska napoved na naši spletni strani www.vreme.net.

O ukrepih tudi vlada
Poročilo in predloge pristojnih ministrstev za ukrepanje pri odpravljanju posledic poplav bo na redni seji obravnavala tudi vlada.

Za zdaj še ni znano, koliko denarja bo vlada namenila za pomoč pri odpravljanju posledic poplav, saj je treba škodo najprej oceniti. V proračunu je sicer za tovrstne namene predvidenih 18 milijonov evrov, nekaj sredstev je v tekočih rezervah, denar pa je mogoče pridobiti še iz drugih naslovov.

Občinske komisije ocenjujejo škodo, prav tako cenilci zavarovalnic. Končne ocene bodo zavarovalnice podale, ko se bo voda povsod umaknila. Po ocenah GZS znaša neposredna škoda v gospodarstvu približno 40 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.