Slovenija
446 ogledov

Posebna soba za sproščanje

1/5
Žurnal24 main
Na otroškem oddelku URI - Soča odprli poseben prostor za sproščanje in spodbujanje občutenja. Pomoč pri terapijah za otroke z motnjami v razvoju, po poškodbah možganov in tudi učnih težavah.
Začetki "Snoezelen" terapevtskega pristopa izhajajo iz Nizozemske, kjer so ga prvotno uporabljali v ustanovah s težje duševno prizadetimi osebami. Pozitivni učinki so se pokazali tudi pri ostalih obiskovalcih, zato je tovrstna terapija postala pomembna tudi na pedagoškem in rehabilitacijskem področju. Gre za vodeno terapijo, ki hkrati omogoča dinamično raziskovanje in umirjanje.Več v GALERIJI.

Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS - Soča (URI - Soča) so z Društvom za kakovostno rehabilitacijo otrok Slovenije (KROS) na otroškem oddelku danes odprli novo multisenzorno sobo (Snoezelen), poseben prostor za sproščanje in spodbujanje občutenja.

"V sobi se uporabljajo različni zvočni, vidni, aromatični in drugi senzorični učinki. Da bi dosegli čim boljše rezultate, je nujno tudi ustrezno strokovno znanje terapevtov. "Snoezelen" uro pripravimo in izvajamo glede na starost in potrebe otroka. Pri tem je zelo pomembno, da opazujemo njegove odzive ter vpliv posameznih dražljajev na njegovo zaznavanje in počutje. Nasploh so otroci po bivanju v Snoezelen sobi sproščeni in dobro razpoloženi," je ob tej priložnosti povedala Katja Groleger Sršen, zdravnica na otroškem oddelku URI - Soča ter predsednica društva KROS.

Začetki terapije na Nizozemskem
Ime Snoezelen izhaja iz nizozemske besede, ki povezuje raziskovanje in dremež, so pojasnili na inštitutu. Soba bo namenjena predvsem otrokom z motnjami v kognitivnem ali celostnem razvoju, otrokom po nezgodni možganski poškodbi, z učnimi težavami ali s kroničnimi bolečinami. Torej vsem tistim, ki za celostni razvoj potrebujejo dodatne spodbude na področju občutenja in razumevanja različnih občutkov, kot so dotik, vonj, vibracije in vid.

Nova multisenzorna soba. (Foto: URI-Soča)

"Na prostor za izvajanje terapije Snoezelen smo na URI - Soča zelo ponosni, saj bomo z njim tako še učinkovitejši na področju rehabilitacije mladih pacientov. Ob tej priložnosti se tako zahvaljujem sodelavcem National Geographic Slovenija in organizatorjem Bolle teka, ki so prepoznali našo potrebo in zagotovili potrebna sredstva za realizacijo tega projekta. Z njihovo pomočjo bo tako za otroke, ki se rehabilitirajo pri nas in so bili največkrat deležni zelo težkih situacij, bivanje pri nas manj stresno, zaradi česar lahko pričakujemo tudi boljše in hitrejše rezultate pri njihovem okrevanju," pa je ob otvoritvi multisenzorne sobe dejal generalni direktor URI - Soča Robert Cugelj.

Projekt je bil namreč realiziran s pomočjo dražbe fotografij National Geographic Slovenija ter teka Bolle. Ob tej priložnosti pa so se zahvalili tudi ostalim donatorjem, ki so z nakupom koledarja Arneja Hodaliča Dva obraza sveta zbrali sredstva za nakup prilagojenih športnih pripomočkov za otroke s posebnimi potrebami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.