Slovenija
56 ogledov

Posedel se ne gre več

Janko Kos do zdaj svojega protikandidata ni izzival in ni imel negativne volilne Žurnal24 main
Drugi krog. Aktualni župan v volilni kampanji ne bo več lepil plakatov.

“Nisem se predal brez boja, zavestno in odgovorno sem se odločil, da s takim svetom, kot je bil izvoljen po volji volilcev, in jo povsem spoštujem, ne bi mogel delati. Ne gre mi namreč samo za funkcijo, temveč tudi za delo,” je včeraj sporočil trenutno še aktualni žalski župan Lojze Posedel

Drugi krog
Prednost. Janko Kos (SD) je v prvem krogu zbral 32,42 odstotka glasov in ima prednost pred aktualnim županom Lojzetom Posedelom (neodvisni), ki je zbral 29,55 odstotka. Ima pa Kos že zagotovljeno večino v občinskem svetu, saj ga je podprla večina v svet izvoljenih strank. V prvem krogu je šlo na volišča dobrih 48 odstotkov Žalčanov.

S svojo odločitvijo je volilce – teh naj bi bilo v imenik v Žalcu vpisanih kar 17.700 – šokiral. Volitev se jih je prejšnjo nedeljo udeležila slaba polovica, na volišča pa bodo morali še enkrat, saj je Posedel, ki je kandidiral s svojo neodvisno listo in ne kot član stranke Zares, v prvem krogu zbral celo manj glasov kot njegov protikandidat Janko Kos iz vrst stranke SD. 

Nekorektna poteza 

“Volilna zakonodaja sicer ne omogoča, da lahko kandidat, ki se je uvrstil v drugi krog, odstopi, zato pa sem se zavestno odločil, da v nadaljnji volilni kampanji ne bom več dejavno sodeloval. To pomeni, da ne bom lepil plakatov, razdeljeval letakov in se udeleževal soočenj. Če bi se kljub vsemu zgodilo, da bi bil izvoljen, pa bi na prvi seji odstopil,” je razložil Posedel in dodal, da ima političnih kupčkanj in podtikanj dovolj. “Zelo sem presenečen nad njegovo odločitvijo,” pa je dejal protikandidat Janko Kos. “Sam bom kampanjo nadaljeval, saj je to odgovorno do volilcev, ki jih obenem pozivam, naj gredo volit v še večjem številu. Namreč to, da na volišča ne bi šli, češ, saj je že vse odločeno, bi lahko bilo nevarno,” je opozoril Kos, ki tudi meni, da Posedelova poteza ni korektna. “Našel je način za častni umik,” je komentiral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.