Slovenija
18 ogledov

Posedi namesto Rebolja

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Vodenje druge največje sindikalne centrale v Sloveniji Pergam je prevzel Janez Posedi. Po 21 letih je tako nadomestil Dušana Rebolja.

"Ni trajnih pridobitev. Standardi se zmanjšujejo, dobički pa rastejo. To bo treba uravnotežiti," je Posedi dejal v kratki izjavi po imenovanju. Poudaril je tudi, da se član Pergama lahko zanese na to, da bo dobil pomoč v stiski in da ne bo ostal sam.

Za generalnega sekretarja Pergama so izvolili Jakoba Počivavška. Dozdajšnji predsednik Pergama Dušan Rebolj je v nagovoru na slavnostnem delu generalne skupščine, na kateri so obeležili 20. obletnico delovanja konfederacije, ocenil, da prihaja še globlja kriza od prejšnje. "V naslednjih letih se bo brezposelnost še povečevala," je napovedal.

"Soočeni smo z velikim padcem bruto domačega proizvoda, velikim primanjkljajem sektorja države, naraščanjem bruto dolga, visoko stopnjo zadolženosti podjetij, izgubo državnih bank in njihovo nenehno dokapitalizacijo na račun davkoplačevalcev, veliko zadolženostjo države, dramatičnim znižanjem davka na dohodke v proračunu. Številni od teh vzrokov so pomembno oslabili zlasti pokojninsko blagajno, kar je vlada načrtno zamolčala," je bil kritičen Rebolj, ki je konfederacijo vodil od leta 1990.

Nedvomno bo treba po njegovih besedah reformirati nekatere sisteme, vendar reform "ni mogoče obesiti le delavstvu in srednjemu sloju", pravi. "Rešitve morajo sloneti na socialnem dialogu, ki ga je vlada Boruta Pahorja dokončno uničila," je opozoril.

Kot je še dejal, je torej potreben konsenz sindikatov, delodajalcev, politike in stroke o temeljnih razvojnih in socialnih vprašanjih slovenske družbe. "Tu je odgovornost sindikatov ključna. To je predpogoj za izhod iz krize in izvedbo reform," je poudaril.

Kdo je Janez Posedi?

Janez Posedi, roj. leta 1967, je doktor veterinarskih znanosti. Osnovno šolo je obiskoval na Razkrižju, študiral pa je na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. V času svojega sindikalnega delovanja v zadnjem desetletju je bil med drugim vodja ene od dveh pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja, so povedali v Pergamu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.