Slovenija
27 ogledov

Posedi po 20 minutah odšel

Janez Posedi Žurnal24 main
Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja zapustil sestanek z vlado. Če dogovora ne bo, bo vlada morala ukrepati, pravi Irma Pavlinič Krebs.

Pred sestankom Zaresa

"Jaz sem povedala, da razmere v stranki niso dobre, svoje razmišljanje bom objavila, ko bom dobila argumente obeh kolegov konec julija," je pred začetkom pogajanj povedala Krebsova.

"To, da se ne pridejo pogajat, je resen problem," pravi ministrica Krebsova na Posedijev odhod s pogajanj. Kot je dejala, je v kolektivni pogodbi sami določeno, da mora za veljavnost njenih sprememb nanje pristati večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki zastopajo štiri dejavnosti.

Vlada je zadostila pogojem poslovnika in sindikatom poslala aneks h kolektivni pogodbi, po besedah ministrice to pomeni, da bi se sindikati morali udeležiti pogajanj. "O kršitvah poslovnika bomo Posedija obvestili in ga pozvali, naj se v četrtek pogajanj udeleži," je po koncu pogajanj povedala ministrica.

A če bo vlada enostransko sprejela ukrepe, v sindikatih že napovedujejo zaostrovanje. Kot je dejal Posedi, imajo stavko praktično napovedano, do 1. septembra naj bi določili datum, deset dni zatem naj bi bile pripravljene tudi stavkovne zahteve.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je poudaril, da "se je v teh časih nujno pogajati". Kot je dejal, so vladi poslali svoje protipogoje. Kakšni so ti pogoji, ni želel povedati. Če kompromis ne bo mogoč, jim po njegovih besedah še vedno ostanejo sredstva, ki jih sindikati imajo za zaostrovanje pritiska.

Posedi ni vztrajal na pogajanjih

Že po 20 minutah je vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Janez Posedi zapustil ministrico Irmo Pavlinič Krebs. To sicer ne pomeni odstopa od pogajanj, pravi Posedi, ampak le da si bodo sindikati vzeli 60-dnevni rok za odgovor na vladne predloge. Do danes odgovora niso uspeli pripraviti, saj se mora vlada zavedati, da so se že začeli dopusti, pravi Posedi.

Današnji sestanek je sicer bojkotiralo kar 22 sindikatov, ki jih vodi Posedi, kar je ministrica ocenila kot resen problem. Na vprašanje, kako bo vlada ukrepala, če s sindikati ne bo mogoče sprejeti dogovora o znižanju plač, pa odgovarja: "Vlada bo morala intervenirati." "Ob zaostrenih javnofinančnih razmerah, ko sredstev za dokončanje javnoplačne reforme v proračunskem letu 2011/2012 ni videti, razumna vlada ne more ravnati drugače, kot da te dohodke zajezi," je še dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.