Slovenija
10 ogledov

Posedi zbira podpise do ponedeljka

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Posedi: zbiranje podpisov je v teku. Po pričakovanjih naj bi zaključili v ponedeljek. Misli, da bo tudi Štrukljeva konfederacija ugotovila, da druge rešitve ni.

"Obrazce smo včeraj razdelili, podpise zdaj že zbiramo. Mislim, da bomo v ponedeljek dopoldne zaključili in pogledali, koliko podpisov imamo," nam je povedal sindikalist Janez Posedi. Na besede premierja Boruta Pahorja, ki pravi, da vlada ne namerava preprečiti stavke javnega sektorja, in ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs, ki že napoveduje interventni zakon (če bodo zbrali potrebne podpise za naknadni zakonodajni referendum), odgovarja: "Očitno teh problemov ne jemljejo resno. Jaz to razumem, kot da so nas dali na stran, ker se morajo ukvarjati s 'pametnejšimi' stvarmi. Trmasto vztrajanje in ponavljanje besed, ki smo jih poslušali zadnja dva meseca, ne prispeva k reševanju konflikta."

Štrukelj je prepričan, da sporazum, ki ga je Marušič sklenil z zdravniki, druge javne uslužbence postavlja v neenakovreden položaj. Več v članku: "Spet so nekaj več!"

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj je včeraj napovedal, da bodo zagotovo premislili o vnovičnem podpisu aneksa. Kot pravi, je končno sporočilo sporazuma vlada- zdravniki zaskrbljujoče, "saj kaže, kako daleč so nekateri pripravljeni iti, da dosežejo svoje."

"Prihajajoči mesec bo odločilen," nam je dejal danes. Do tega dogovora z zdravniki so menili, da v trenutnih razmerah ni primerno stavkati za višje plače; zdaj pa dvomijo v to, da bi še privolili v politiko vlade, ki je po Štrukljevem mnenju enaka politiki prejšnje vlade- takrat se je Gregor Virant prav tako spuščal v ločena pogajanja z zdravniki in ostalimi predstavniki javnega sektorja. Zdravniški sindikat je dobro opravil svoje delo, priznava in dodaja, da bodo naslednji tedni pokazali, kakšno moč bodo sindikati obdržali v prihodnje.

Državni svet (DS) bo v ponedeljek odločal o odložilnem vetu na spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Glasovanje o vetu je predsedniku DS Blažu Kavčiču predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Dragom Ščernjavičem.

"Za nas ni ključno, kako se bodo oni odločili. Imajo svoje interese, cilje. Nobena skrivnost ni, da jih nekoliko različno vidimo. Pričakujem pa, da bodo tudi oni v nekem trenutku ugotovili, da drugače ne bo šlo," o tem, kaj pričakuje od KSJS, pravi Posedi.

Vlada se ukvarja samo z zdravniki
Glede dogovora med ministrom za zdravje Dorijanom Marušičem in Fidesom pa: "Upal sem, da bodo čim prej rešili zaplet. Je pa nekoliko problematično, da se je vlada ukvarjala samo z zdravniki. Že res, da so nosilni poklic, ampak v zdravstvu deluje okrog 40 tisoč zaposlenih in od tega ni niti 10 tisoč zdravnikov. Če neki vzdrževalec, ki je zadolžen za menjavo varovalke, ugotovi, da ga nihče ne potrebuje, pač ne bo zamenjal varovalke. Zato ne razumem, da se vlada oziroma minister pogovarja samo z nosilnim poklicem. Zdravstvo je pač skupinsko delo in tukaj gre za številne poklice, ki morajo sodelovati, da so lahko uspešni."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.