Slovenija
16 ogledov

Posedija čakali zaman

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Vlada je za danes sklicala pogajanja o plačah v javnem sektorju. Posedijeva skupina se po pričakovanju pogajanj ne udeležuje, kar ministrico žalosti.

Novega kroga pogajanj sindikata javnega sektorja se spet ni udeležil Janez Posedi, ki predstavlja 22 sindikatov javnega sektorja. "Žalosti me, da partnerji, ki so dobili ustrezna izhodišča za pogovore, do danes niso dobili poguma, da se sestanejo z drugo pogajalsko stranjo," je njegovo neudeležbo komentirala ministrica Pavlinič Krebsova.

Ministrica dodaja, da bodo njegovo in njegovih kolegov ravnanje presojali člani in članice, ki so jim zaupali mandat. Poudarja, da jih bo vabila tudi na naslednja pogajanja vse do konca julija, dokler naj bi pogajanja trajala zaradi roka za pripravo proračuna.

Sicer pa je danes na dnevnem redu tudi podpis aneksa 3, ki ga bosta podpisala ministra Pavlinič Krebsova in Križanič. Gre za dopolnitev zakona, ki so jo zahtevali sindikati in med drugim vključuje tudi doplačilo za delo z dementnimi osebami.

Kot kaže, se Posedijeva stran tudi tega podpisa ne bo udeležila.

"Trmasto odločena" nadaljevati pogajanja
Premier Borut Pahor je po seji vladi dejal, da sta z ministrico Irmo Pavlinič Krebs "trmasto odločena", da nadaljujeta pogajanja. Res je, kot pravi premier, da ima pogajalska skupina javnega sektorja 60 dni časa, da odgovori na predlog vlade, a ob tem morajo sindikati razumeti tudi interes vlade, "ki bi se rada čim prej izpogajala o nekaterih ukrepih pri omejevanju izdatkov v javnem sektorju, in to, če je le mogoče, sporazumno s sindikati." Vlada namreč, kot pravi premier, brez natančne politike plač ne more pripraviti proračuna, razen če bi z zakonom enostransko zamrznila izdatke.

Posedijeva neudeležba pričakovana
"Za zdaj kaže, da ne," je na naše jutranje vprašanje, ali se bodo udeležili pogajanj o znižanju plač v javnem sektorju, dejal Janez Posedi, ki vodi skupino 22 sindikatov. "Včeraj smo imeli sejo, ker je ministrica predlagala, kar je predlagala, in kaže, da člani stališča niso spremenili."

Na vprašanje, ali se bodo udeležili sestanka pred pogajanji, ki ga je predlagala ministrica Irma Pavlinič Krebs in na katerem bi razčistili dileme, pa je dejal: "To je mišljeno tako, da bi se sestali na pogajanjih in bi bila prva točka naš spor. To pa je nekaj drugega. Če vas povabijo na kosilo in se pred tem zmenite, kaj boste jedli, je drugače, kot  če se zmenite, kaj bo za kosilo, ko ste že na kosilu. Za konflikt je še čas."

Najprej je treba vse storiti za kompromis, za konflikt bo še dovolj časa.
Branimir Štrukelj
Štrukelj pripravil protipredlog
Kot je znano, Posedi vztraja, da potrebujejo več časa za odgovor na vladne predloge, medtem ko je konfederacija javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj, svoj protipredlog že pripravila in ga "v tem trenutku ne želi deliti z javnostjo". "Mi smo odkrito povedali v prvem krogu pogajanj, da zniževanje plač s sedanje ravni ne pride v poštev. To je za nas nesprejemljivo, in če bi vladna stran na tej točki vztrajala, bi to že onemogočilo kakršenkoli kompromis," je povedal.

Bojkota Posedijeve skupine ni želel komentirati, dejal pa je, da je v tem trenutku treba izčrpati vsako možnost, da se poišče kompromis. "Trdno sem prepričan, da smo se dolžni pogajati in iskati rešitev," je dejal in poudaril, da stoji za njimi 74 tisoč članic in članov, medtem ko 22 sindikatov Posedijeve skupine v najboljšem primeru zastopa le deset odstotkov zaposlenih v javnem sektorju. Če kompromisa ne bo, stavke ne izključuje.

Vladna stran meni, da Posedijeva skupina z neudeležbo na sestanku krši kolektivno pogodbo. Sklicuje se na njen 7. člen, da se pogajanja začnejo, ko ena stran drugi predloži predlog sprememb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.