Slovenija
14 ogledov

Posedijeva skupina o stavki

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
V pogajalski skupni sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Janez Posedi, bodo danes razpravljali o možnosti stavke.

Po besedah Posedija bodo najprej ocenili četrtkove pogovore z vladno stranjo, predlog pa bo šel verjetno "v smeri, da stavkovni odbor preveri, kaj vse je treba opraviti in izpolniti, da lahko izpeljemo stavko". Pojasnil je, da je izvedba stavke relativno zahtevna, za katero je, sploh glede na dopuste, potrebnega relativno veliko časa.  Sestanek bodo začeli danes ob 12. uri, kakšen bo rezultat, pa Posedi ni znal napovedati, saj je vse odvisno od tega, kako se bo odločilo članstvo. Zaradi tega tudi ni mogel reči, kdaj bodo sestanek v skupini končali.

Po predvidevanjih vodje stavkovnega odbora Dušana Miščevića bodo ocenili, ali so glede na vladin ultimat nadaljnja pogajanja sploh še možna. Če bo ocena, da to ni mogoče, bo stavkovni odbor stopil v ospredje in članstvo pozval, naj se opredeli do vladnih predlogov in podpore sindikalnim dejavnostim, nato pa, če bo volja članstva takšna, bodo izvajali aktivnosti, da njegove interese zavarujejo, pojasnjuje Miščević.

Posedijeva pogajalska skupina je v četrtek prva zapustila pogovore z vladno stranjo, še pred tem pa je postavila tri pogoje za morebiten začetek pogajanj: sklep vlade, ki bo ministrici za javno upravo omogočal, da se pogaja tudi o vsoti, ki naj bi jo privarčevali; umik oznake interno z vladnih izhodišč in umik dopolnila k 9. členu novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanaša na položajni dodatek in je bil na predlog koalicijskih poslancev na matičnem parlamentarnem odboru vključen v zakon.

Vlado naj bi s sindikalnimi pogoji in zahtevami po dodatnih pojasnilih ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs seznanila na seji v četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.